Nyitókép: Alex Grimm/Getty Images

Tizenegyespárbajban az RB Leipzig nyerte a Német Kupát

Infostart
2022. május 21. 20:00
Tizenegyespárbajban nyerte meg a Német Kupát az RB Leipzig, miután az 1-1-re végződött 120 perces csata után minden lövést értékesített a Freiburg ellen. A rendes játékidő mindkét góljánál magyar válogatott játékos adta a gólpasszt, előbb Sallai Roland, majd Willi Orbán.

(A mérkőzést élőben tudósítottuk, a fényképes bejegyzésfolyamot lejjebb, a közcím alatt olvashatják el.)

A kezdőcsapatokban három magyar kapott helyett: Gulácsi Péter, Willi Orbán, illetve Sallai. Az első félidőben jobban és koncentráltabban futballozott a Freiburg, amely egygólos előnyre tett szert a 19. percben, ugyanis Sallai passzából Maximilian Eggestein lőtt gólt 18 méterről. A magyar játékosnak a kezére pattant a labda, de a játékvezető nem ítélte szabálytalannak.

Az 57. percben a lipcseieknél kiállították az utolsó emberként szabálytalankodó Marcel Halstenberget. Néhány perccel később az egyenlítés reményében beállt Szoboszlai Dominik. A Leipzig játéka ugyan nem lett jobb, de teljesen váratlanul a 76. percben mégis egyenlített úgy, hogy Orbán kapu előterébe fejelt labdájára Christopher Nkunku csapott le. A rendes játékidő hajrában lecserélték Sallait, aki így a hosszabbításban már nem volt a pályán. A ráadásban az emberelőnyben futballozó Freiburg járt közelebb a gólhoz, kétszer is a kapufa segítette ki Gulácsit, így a 11-esekre maradt a döntés. A párbajban aztán 4-2-re a Leipzig bizonyult jobbnak, a magyarok közül Orbán értékesítette a maga kísérletét.

Mindkét csapat első kupadiadaláért küzdött, a Leipzig 2019 és 2021 után a harmadik döntőjében már elhódította a trófeát.

Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

Korábban a magyarok közül Fazekas Árpád, Détári Lajos és Lisztes Krisztián tudta megnyerni csapatával a Német Kupát. A válogatott kapusa 1957-ben a Bayern Münchennel, az ötszörös világválogatott Détári 1988-ban az Eintracht Frankfurttal nyert, utóbbi egyúttal a győztes gólt is szerezte szabadrúgásból. Lisztes kétszer is eljutott a döntőbe, de az 1996/97-es kiírásban nem kapott játéklehetőséget a VfB Stuttgartban, míg 2004-ben súlyos sérülése miatt nem tudott pályára lépni a döntőben a Werder Bremen színeiben.

Élő tudósítás

Este nyolc órától játsszák a Német Kupa, hivatalosan a DFB-kupa 2022-es döntőjét. A keretekben lévő négy magyarból három bekerült a kezdő csapatába, Gulácsi Péter és Willi Orbán a lipcsei, Sallai Roland a freiburgi oldalon. Szoboszlai Dominik a kispadon vár a bevetésre.

A két összeállítás:

  • Freiburg: Flekken – Gulde, Lienhart, N. Schlotterbeck – Kübler, M. Eggestein, Höfler, Günter – Sallai, Grifo – Höler. A játékosok közül még senki sem szerepelt korábban DFB-kupa-döntőben.
  • RB Leipzig: Gulácsi – Klostermann, Orbán, Simakan – Henrichs, Laimer, Kampl, Halstenberg – Forsberg, Nkunku – André Silva. A keret tizennégy játékosa pályára lépett már Berlinben, a korábbi kupadöntők valamelyikén.

A Freiburg vörös szerelésben, a Vörös Bikák fehérben. Christoph Nkunkut kellett ápolini, ő a legjobb formában lévő lipcsei, megválasztották a napokban az Év játékosának Németországban.

Eltelt az első tíz perc, eleinte az RB Leipzig birtokolta többet a labdát, majd jött a Freiburg. Sallai szabadrúgást harcolt ki a balszélen, az oldalvonalnál, de a beadásból nem lett semmi.

A 14. percben Forsberg lövése után kijött a labda Flekkenről, Nkunku lövésébe a védő belelépett.

Pirotechnikai bemutatót tartanak a freiburgi szurkolók, a hangosanbeszélő felháborodottan rendre utasította őket.

A 19. percben vezetést szerzett a Freiburg, noha Sallai Roland kezére pattant a labda. A tizenhatoson belül nem zavartatta magát, rögtön hátra tolta a labdát Eggestein elé, aki a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, Freiburg–RB Leipzig 1-0. A lipcseiek reklamáltak, a VAR megnézte az esetet, s maradt a gól.

Maximilian Eggestein ünnepel / Fotó: Joern Pollex/Getty Images

A 24. percben két nagy védelmi hiba után Nkunkuról a freburgi gólvonal felé csurgott a labda, Schlotterbeck kivágta.

Willi Orbán előbb kitűnő labdát adott a balszélre (Nkunku elrontotta), majd 23 méterről lőtt, Flekken védett.

Támadgat az RB Leipzig a félidő végén, de nem igazán veszélyes kapura. Az utolsó passzokba hiba csúszik.

Vége az első féldőnek.

Nincs csere a folytatás előtt, Szoboszlai még a padon.

Nkunku kapura fordult, de nem volt elég erő a lövésében, Flekken védett.

Az 56. percben Sinakan bekerült a freiburgi tizenhatoson belül, elesett, nem kapott tzenegyest. A helyén Höler megugrott, Halstenberg lerántotta, piros lapot kapott érte.

Halstenberg szabálytalansága / Fotó: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

Sallai kiugrott a balszélső helyén Orbán belelépett a lövésbe, szöglet lett.

Szoboszlai Dominik beszállt a bajban lévő lipcsei csapatba.

A 75. percben kiegyenlített az RB Leipzig: Orbán fejese átszállt a másik oldalra, Nkunku közelről bekotorta, 1-1.

Nkunku gólja / Fotó: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

Cserék a Freiburgnál, lement Sallai Roland.

Szoboszlai oldalvonal közeli szabadrúgása veszélyt keltett, sőt után kezezés miatt nézelődtek a VAR-szobában, de nem ezzel fog eldőlni a kupadöntő.

Dani Olmo tizenkét méterről a kapu mellé vágta a labdát.

Letelt 9+4 perc, hosszabbítás következik.

Az első öt perc a Freiburgé volt, de most megint az RBL támad.

A lipcsei Mukiele beadásáról alig maradt le Nkunku.

Óriási freiburgi helyzet maradt ki. Gulácsi a kapufára tolt egy labdát, majd a kipattanót Demerovic az égbe lőtte.

Következik az utolsó 15 perc a döntőből.

Többet birtokolja a labdát a Freburg, de Szoboszlai jó megugrása után szabadrúgáshoz jutott az RB Leipzig. A sértett lőtte, Flekken védte. A másik oldalon Haberer lövése után a labda a keresztlécről pattant fölé.

A 118. percben Dani Olmót buktatta Höfler a tizenhatoson belül, a bíró kiment, megnézte, de nem adott büntetőt.

Vége a 120 percnek, tizenegyesek döntenek.

Az RB Leipzig kezdte, Nkunku belőtte, 1-0 a lipcseieknek.

Petersen szép, nyugodt lövéssel egyenlített, 1-1.

Willi Orbán vállalta a következő lövést, bepasszolta a bal alsóba, 2-1.

Günter a kapu fölé küldte a labdát, maradt a 2-1.

Dani Olmónak nem gond az ilyen, 3-1.

A csereként beállt, ifjabb Schlotterbeck belőtte, 3-2.

Henrichs nem hibázott, 4-2.

Demirovic a lécre vágta, az RB Leipzig a kupagyőztes.