Nyitókép: Quality Sport Images/Getty Images

Ezt mondják az érintettek a bombameglepetést hozó El Clásicóról

Infostart
2022. március 21. 00:48
Elképesztő eredményt hozott 2022 második El Clásicója: a Barcelona négygólos győzelmet aratott a bajnoki listavezető Real Madrid ellen.

A katalánok Pierre-Emerick Aubameyang, a hajdani vérmes Real Madrid-szurkoló vezérletével ütötték ki a királyi klubot. A csatár, akinek anyai nagyszülei Madrid környékén élnek, s ifjan nagy rajongója volt a klubnak, két gólt szerzett, egy harmadikat pedig előkészített. Ugyancsak a kapuba talált Araujo és Ferran Torres. A 47. percben már 3-0-ra vezetett a Barcelona, a második játékrész attól kezdve szinte formalitásnak számított.

Aubameyang egy duplával tette a maga számára felejthetetlenné első El Clásicóját, az első góljánál és Araujóénál is Ousmane Dembélé adta a gólpasszt. A francia csatárnak az elmúlt időszakban ez volt a legjobb mérkőzése. Ő lett mindössze a második Barcelona-játékos a 21. században, aki a Bernabeúban, El Clásicón, az első félidőben, két gólpasszt is adott. Az első a mostani edző, Xavi volt.

Az előző öt El Clasicót megnyerő Real kilenc fordulóval a zárás előtt kilenc ponttal vezet a második helyezett Sevilla előtt, s tizenkettővel az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott Barcával szemben. Ha csak nem hoz ez a mérkőzés egy nagy összeomlást, a Real Madrid bajnoki reményei nem csorbultak, de tény, hogy a csapat súlyos presztízsvereséget szenvedett.

Az is tény, hogy a Barcelona számára ez a mérkőzés maga a szép jövő ígérete, akár már a következő idényre vonatkozóan. Ugyanakkor a katalánok még nem adták fel legmerészebb álmaikat sem.

Az immár 12 bajnoki mérkőzés óta veretlen Barcelona edzője, Xavi azt mondta: „Nem tudom, hogy sikerül-e megnyernünk a bajnoki címet, nem zárhatunk ki semmit. Talán egy kicsit kevés van már hátra, de ez egy nagyon nagy győzelem számunkra.”

Hozzátette: „Sokkal jobbak voltunk, mint a Real Madrid. Szinte úgy játszottunk, mintha a Camp Nouban lennénk. Könnyen szerezhettünk volna ötöt vagy hatot.”

A Barca egyiik veteránja, Sergio Busquets szerint: „Ameddig akad akár csak egy kis esélyünk a bajnoki címre, a végsőkig küzdeni fogunk. Nagyon nehéz, de a futballban bármi megtörténhet. Mi vagyunk a Barca."

A Barcelona 4-0-s győzelme történelmi: Xavi mindössze a harmadik Barcelona-edző, aki a Real Madrid elleni első bajnokiját négygólos különbséggel megnyerte. Az első Kubala László sógora, a szlovák Ferdinand Daucik, a második Helenio Herrera volt.

Teljesen más a hangulat a másik táborban. Carlo Ancelotti, a Real Madrid edzője azt mondta, az ő hibája is ez a vereség, s mindenekelőtt arra kérte a játékosait, felejtsék el gyorsan ezt a mérkőzést.

Hozzátette: „„Nagyon kemény pofon így kikapni. De tudjuk, hogy biztos a vezetésünk a tabella élén. Nem csinálhatunk drámát ebből a meccsből – előre kell lépnünk."

Szinte minden elemző egyetértett abban a mérkőzés után, hogy Xavival és a téli szerzeményekkel (Aubameyang, Traoré, Ferran Torres) új lendületet kapott a Barcelona. Csak Memphis Depay (10 gól) szerzett több gólt az eddig mindössze nyolc mérkőzésen játszó Aubameyangnál (kilenc) és Torresnél (öt) a Barcelona színeiben ebben a szezonban.

A Real Madridból nagyon hiányzott a sérült Karim Benzema, a második számú középcsatár, Luka Jovics pedig nem kapott szerepet. A szünetben, 0-2-nél beálló Mariano Diaz és Camavinga éppen úgy nem tudtak segíteni, mint a későbbiekben beszálló Lucas Vázquez és Marco Asensio.