Nyitókép: TI/EPA/Szergej Ilnyickij

Lesznek "igazi öreg" amerikaiak is az olimpián

Infostart / MTI
2022. január 26. 11:42
Az Egyesült Államok csapathirdetése után világossá vált, hogy négyen már az ötödik téli olimpiájukra mennek.

Az Amerikai Egyesült Államok olimpiai és paralimpiai bizottsága (USOPC) kihirdette csapatát a jövő pénteken rajtoló pekingi olimpiára, a 223 sportoló közül négy az ötödik ötkarikás szereplésére készül.

Ez a második legnagyobb amerikai küldöttség téli olimpián a phjongcshangi után.

A 223 főből 131 először szerepel a játékokon, a további 92 sportoló viszont már személyes tapasztalattal is rendelkezik, 39-nek érme is van.

A hódeszkás Shaun White és Lindsey Jacobellis, valamint a szkeletonos Katie Uhlaender, továbbá a curlinges John Shuster ötödik olimpiájára utazik. Nyolc másik sportoló a negyedik olimpiáján vesz részt, köztük a kanadaiként kétszeres aranyérmes bobos Kaillie Humphries, aki a másfél hónappal ezelőtt kapott amerikai állampolgárságot.

Az amerikai csapatban 12 olimpiai bajnok szerepel,

White már háromszor állt a dobogó legfelső fokán, míg a szupersztár Mikaela Shiffrin kétszeres olimpiai aranyérmesként érkezik Pekingbe. Utóbbi újabb sikerrel a legeredményesebb amerikai alpesi síző lehet, lehagyva Ted Ligetyt és Andrea Mead-Lawrence-t.

Az amerikai csapatban 114 férfi és 108 női sportoló szerepel, a műkorcsolyázó Timothy LeDuc pedig bináris személyként határozta meg nemi identitását.

A sportolói küldöttség legfiatalabbja a 2005. augusztus 8-án született műkorcsolyázó, Alysa Liu lesz, a legidősebb pedig a hódeszkás Nick Baumgartner, aki december 17-én ünnepelte a 40. születésnapját, és a negyedik téli olimpiáján vesz részt.