Nyitókép: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto/Getty Images

Koeman maradhat, de nem ülhet le a kispadra

Infostart
2021. szeptember 24. 12:33
A helyzet éppen olyan fura, mint mostanában szinte minden a Barcelona háza táján. Joan Laporta elnök a Cádiz elleni döntetlen után azt mondta, Ronald Koeman egyelőre marad a vezetőedzői poszton – de lehet, hogy a holland legenda csütörtökön utoljára ült a kispadon a katalánokat irányítva.

Ronald Koeman szerdán, a Cádiz elleni mérkőzés előtti sajtótájékoztatón hosszasan vázolta a helyzetet, a maga szempontjából teljesen érthetően, mi több reálisan. Elmondta, hogy ezzel a kerettel nem érdemes a korábbi célok után szaladni.

Őszintesége nem javította a helyzetét, Laporta elnök újságírói kérdésre úgy fogalmazott, nem a Cádiz elleni találkozó eredményétől függ Ronald Koeman sorsa. Amit persze lehetett úgy is érteni, hogy teljes a bizalom iránta, de ezt csak a legnaivabbak gondolták. Leginkább úgy hangzott: a döntés megszületett a holland edző sorsáról.

A Barcelona játékosai vitatkoznak a játékvezetővel Frenkie de Jong kiállítása után. (Fotó: Fran Santiago/Getty Images)

Mint ismert, a Barca csütörtökön sem nyert, gyenge támadójátékkal, Ter Stegen két bravúrjával, s 25 percen keresztül emberhátrányban játszva gól nélküli döntetlent ért el a jó indulattal a liga középcsapataihoz sorolható ellenfél otthonában. A 2003–2004-es idény óta nem volt ilyen gólszegény a csapat játéka, a Barcelona a legutóbbi 330 játékpercben mindössze egy gólt szerzett, a csatárnak felküldött középhátvéd, Araujo révén.

Cádizban Ronald Koemant, szerinte indokolatlanul és túl szigorúan, reklamálás miatt megbüntette a játékvezető, s ez azt jelenti, hogy a holland edző nem ülhet le a kispadra vasárnap, a Levante elleni hazai mérkőzésre.

Így aztán lehet, hogy a cádizi volt az utolsó mérkőzése, amelyen vezetőedzőként a kispadon ült.

Laporta elnök azt ugyan megerősítette, hogy a vasárnapi mérkőzésre Koeman készíti fel a csapatot, ő lesz a felelős a Levante elleni találkozóért, de előbbre nem kívánt nézni.

Ugyanakkor a spanyol lapok úgy tudják, folynak a tárgyalások Xavi Hernandezzel az esetleges váltásról. Azt is megjegyzik, hogy a korábban ugyancsak felvetődött jelöltek közül Roberto Martínez vagy (és főleg) Antonio Conte szerződtetését a Barcelona anyagi helyzete kizárja. Ráadásul az olasz állítólag csak a nyártól vállalna szívesen munkát, persze, gondolhatjuk, hogy akad olyan ajánlat, amellyel meggyőzhető lenne – de ez nem a Barcáé.

A barcelonai Sport a Csalódottság, a Marca a kicsit gúnyos Se tiki, se taka, az AS pedig a Gyötrelem címmel minősítette az FC Barcelona csütörtöki teljesítményét.

A Marca egyébként „A Barcelona egy vicc” címmel tudósított, sokat elmond a csapatról, hogy mezőnyjátékosai közül az először a kezdő tizenegyben szereplő, 17 éves Gavi teljesítményét ítélte a legjobbnak.

Egyébként több spanyol lap is utal arra, hogy egy esetleges edzőváltás esetén nagyon nehéz dolga lenne az utódnak, mert a mostani játékosállomány egyszerűen nem elég erős a korábbi célok megvalósításához.