Nyitókép: Stacy Revere/Getty Images

A koronavírus sem fog rajtuk – itt vannak 2021 legjobban fizetett sportolói

Infostart
2021. szeptember 13. 17:35
Hiába a koronavírus-járvány, a tíz legjobban fizetett sportoló negyedével többet keresett, mint egy évvel korábban.

A legjobb sportolók anyagi helyzetét meg sem érintette a világjárvány. A Forbes beszámolója alapján a világ tíz legjobban fizetett sportolója az elmúlt 12 hónapban több mint egymilliárd dollár (közel 300 milliárd forint) jövedelmet vitt haza, 28 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – írja a hirado.hu.

Ennél csak egyszer volt magasabb a top 10 bevétele – a rekord 2018-ban született: akkor 1,06 milliárd dolláros összbevételből egyedül a nehézsúlyú ökölvívó, Floyd Mayweather 285 millió dolláros összeggel (mintegy 83 milliárd forint) büszkélkedhetett. Ezúttal is egy küzdősportoló került a rangsor élére.

1. Conor McGregor – 180 millió dollár (52,6 milliárd forint) – a kaszasikerhez nagyban hozzájárult a Proper No. Twelve whiskey márkájának eladása is.

2. Lionel Messi – 130 millió dollár (38 milliárd forint) – az adósságokban úszó Barcelona jóval többet fizetett az argentin csatárnak, mint azt előre megjósolták, ehhez jönnek a szponzori szerződések (többek között az Adidasszal kötött életre szóló megállapodást), valamint a Ginny Hilfiger által tervezett ruhakollekciója.

3. Cristiano Ronaldo – 120 millió dollár (35 milliárd forint) – a 36 éves portugál futballista összbevétele jobbára a Nike-val kötött életre szóló szerződéséből, CR7 brandjének kiegészítőiből, szállodáiból, éttermeiből és edzőtermeiből származik.

4. Dak Prescott – 107,5 millió dollár (31,3 milliárd forint) – a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapatának sztárja nemrég 160 millió dolláros szerződéshosszabbítást kötött, amely 66 millió dolláros aláírási bónusz is tartalmazott, de részesedése van a Sleep Number ágyneműtartozékokat gyártó vállalatban, a 7/11 bolthálózatban és a DirecTV digitális tévészolgáltatónál is.

5. LeBron James – 96,5 millió dollár (28 milliárd forint) – a 36 éves kosaras a Space Jam című film folytatásában, a New Legacy-ben hollywoodi főszereplőként debütált, új szerződést kötött a PepsiCo-val, nemrég pedig vásárolt egy kisebb részesedést a Fenway Sports Groupban.

6. Neymar – 95 millió dollár (27,7 milliárd forint) – a brazil futballista idő előtt kilépett a Nike Jordan branddel kötött szerződéséből, és a Puma márkanagykövete lett.

7. Roger Federer – 90 millió dollár (26,3 milliárd forint) – a térdsérülése miatt az év nagy részében lábadozó svájci teniszcsillag bevételének szinte egészét olyan márkák szponzori szerződéseiből szerezte, mint a Rolex, a Credit Suisse és az Uniqlo.

8. Lewis Hamilton – 82 millió dollár (24 milliárd forint) – a Mercedes hétszeres világbajnok Forma–1-es pilótájának a bónuszkifizetéseihez olyan támogatói bázis társul, mint a Tommy Hilfiger, a Monster Energy és a Puma.

9. Tom Brady – 76 millió dollár (22 milliárd forint) – 43 évesen pályafutása legjövedelmezőbb évén van túl, ezt nagyban köszönheti a szemüveget gyártó Christopher Cloosszal és a Fanatics ruházati óriáscéggel kötött reklámszerződéseinek. A TB12 nevű wellnessmárkája mellett nemrég egy filmgyártó céget és egy NFT-platformot indított.

10. Kevin Durant – 75 millió dollár (21,9 milliárd forint) – a Brooklyn Nets kosárlabdázójának bevétele leginkább a médiaszolgáltató cégeiből származik, a Boardroom és a Thirty Five Ventures vállalataival szép lassan teljes értékű médiamogullá vált, emellett részesedést vásárolt az MLS-ben szereplő Philadelphia Union futballcsapatában is.