Nyitókép: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto/Getty Images

Kepa a nap hőse, a Chelsea pedig a Szuperkupa-győztes

Infostart
2021. augusztus 11. 20:49
Tizenegyespárbajban a Chelsea nyerte meg az UEFA Szuperkupát, 1-1-es döntetlen után Kepa, aki a 119. percben állt be, két lövést is megfogott.

A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt visszaolvashatják, a fotókat visszanézhetik alább.

A Bajnokok Ligája-címvédő angol csapatnál a 22 éves védő Trevoh Chalobah, míg az Európa-liga-győztes spanyoloknál a 24 éves szenegáli csatár Boulaye Dia ezen a találkozón mutatkozott be együttesében.

A Chelsea kezdett aktívabban és az első félidő első felében hatalmas labdabirtoklási fölényben játszott, ami a 27. percben érett góllá: Havertz bal oldali lapos beadására középen Zijecs egyedül érkezett középen. A gólszerzőt az első játékrész hajrájában sérülés miatt le kellett cserélni, Gerard Moreno hatalmas erejű lövése pedig a ráadásban a keresztlécet találta telibe.

A fordulás után hat perccel újabb kapufát lőtt a Villarreal, amely átvette a találkozó irányítását és veszélyesebben játszott ellenfelénél. Tomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője a félidő derekán hármat cserélt, egy szép összejáték után - Dia sarokkal készítette le a labdát a tizenhatoson belül - Gerard Moreno révén ennek ellenére egalizált a Villarreal. A kapott gól után ismét magasabb sebességi fokozatra kapcsoltak a londoniak, de a rendes játékidőben újabb találat nem esett.

A hosszabbításban mindkét csapat a biztonságra törekedett, igazán nagy gólhelyzet nem volt, így tizenegyespárbaj döntött, amelyre Tuchel levitte a meccset végigvédő Mendyt és behozta Kepa Arrizabalagát. A 26 éves spanyol hálóőr - akit az előző szezonba szorított ki a kezdőből Mendy - Mandi, majd a hetedik párbajban Raúl Albiol kísérletét is hárította, és mivel csapattársai közül csak Havertz hibázott, 1998 után másodszor lett a Chelsea-é a Szuperkupa.

A Villarreal története során először veszített tizenegyespárbajt az európai kupaporondon, eddig háromból három volt a mérlege, legutóbb épp az EL-döntőben győzte le így a Manchester Unitedot.

Az élő tudósítás és a fotók

Az angol Chelsea, a BL győztese és a spanyol Villarreal, az Európa-liga címvédője játszik egymással Belfastban az UEFA Szuperkupáért.

A Chelsea kezdő tizenegye: Mendy – Zouma, Chalobah, Rüdiger – Hudson-Odoi, Kovacic, Kante, Marcos Alonso – Zijes, Werner, Havertz, azaz Thomas Tuchel egyetlen olyan játékost sem állított be (egyelőre), aki az Európa-bajnokságon legalább az elődöntőig jutott.

A Chelsea-ben az első tétmérkőzését játssza a Sierra Leone-i származású Trevoh Chalobah. A klub nevelése, de a legutóbbi három szezont kölcsönben töltötte, előbb az Ipswich Town, majd a Huddersfield Town játékosa volt a Championshipben, aztán a francia élvonalban, a Lorient-ban töltött el egy évet.

A Villarreal névsora: Asenjo – Foyth, Albiol, Pau Torres, Pedraza – Trigueros, Capoue, Alberto Moreno, Pino – Gerard Moreno, Dia

(Chris Lee - Chelsea FC/Chelsea FC - Getty Images)

Marcos Alonso elszaladt a balszélen, beadását szögletre mentették a spanyol védők. A szöglet után Timo Werner álló helyből lőtt, Sergio Asenjo bravúrral védett. A 6. percben jártunk.

Ngolo Kanté, a Chelsea mai csapatkapitánya labdaszerzés után 17 méterről lőtt, alig a kapu mellé. A kapus rajta volt a lövésen.

Érdekes meccs lesz, az első negyedórát elnézve nem valószínű, hogy Wernernek vagy Havertznek lesz módja nagy területet befutni.

Thomas Tuchel a mérkőzés előtt három játékost nevezett meg, akiktől kiugró, a 2020–2021-esnél (is) jobb teljesítményt vár az idényben, közülük az egyik Hakim Zijes volt, aki a 26. percben vezetést szerzett a Chelsea-nek. Egy másik meg a gólpasszt adó Kai Havertz.

Marcos Alonso hosszú labdával megjátszotta a német játékost, akinek a beadása után Zijes az öt és feles közelébe érkezve biztos lábbal pörgette a labdát a kapuba, 1-0 a londoni Kékeknek.

Chris Lee - Chelsea FC - Getty Images

Az első Villarreal-helyzet: Boulaye Dia, az új szerzemény már csak Édouard Mendyvel állt szemben, lőtt, de a kapus bravúrral hárított. Érdekes, hogy ők ketten hajdanán a Reimsben klubtársak is voltak, s mindketten a szenegáli válogatott tagjai.

Reagált a Chelsea, előbb Marcos Alonso, majd Zouma hagyott ki helyzetet.

Hakim Zijesnek megsérült az alkarja, perceken keresztül ápolták, majd kénytelen volt cserét kérni. Christian Pulisic állt a helyére.

A 45+3. percben, a félidő utolsó jeleneteként Alberto Moreno az öt és felesról telibe lőtte a keresztlécet.

Kai Havertz éles lövése az oldalhálóban kötött ki.

Az 52. percben Mendy elcsúszott kirúgás közben, Gerard Moreno egyedül törhetett kapura, de a kapufára vágta a labdát. Kicsit hozzáért a kapus is.

Pedraza helyére az ecuadori Estupiñán állt be a Villarrealba.

A 64. percben hármas csere a Chelsea-ben, Kanté (a mezőny eddigi legjobbja), Werner és Zouma ment le, Jorginho, Mount és Christensen állt be.

A cserék jelentik az eseményt a játék ezen szakaszában, Mario Gaspar és Mio Gómez állt be a spanyolokhoz, Capoue és Trigueros helyére.

A 73. percben Rüdiger rossz passza után Gerard Moreno labdát szerzett, kiugratta Boulaye Diát, aki ügyesen besarkalta a mögötte keletkezett üres területre a labdát, amelyet Gerard Moreno felemelt 12 méterről a felső sarokba, 1-1.

Catherine Ivill - Getty Images

Hudson-Odoi helyén César Azpilicueta a Chelsea-ben. A másik oldalon Diát Dani Raba, Alberto Morenót Manu Morleno váltotta.

Marcos Alonso az oldalhálóba lőtte a labdát, ezzel ért véget az első 90 perc. Következik a hosszabbítás.

Mind a két csapat próbálkozott beívelésekkel, a kapusok magabiztosan lehúzták a labdát.

Mason Mount és Kai Havertz ügyeskedett a tizenhatoson belül, Pulisic nem találta el jól a labdát, a jobb sarok mellé lőtt viszonylag közelről 8-9 méterről.

A 106. percben Mason Mount elé pattant a labda, kirúgta maga alól, Sergio Asenjo bravúrral védett.

A Chelsea többet birtokolta a labdát a hosszabbításban, de alig jutott helyzetig. Nagy helyzetig pedig egyáltalán nem.

A 119. percben Kepa, a cserekapus beállt Mendy helyére, a tizenegyespárbajra készülve. Nem kellett labdához érnie, így várja a szétlövést.

Raul Albiol és César Azpilicueta választott, a Chelsea kezdte a lövéseket.

Kai Havertz: rossz lövés, védett Asenjo, 0-0.

Gerard Moreno: kapufáról, de gól, 1-0 a Villarrealnak.

César Azpilicueta: hibátlan, 1-1.

Aissa Mandi: Kepa jól elkapta a sarkot, védett, 1-1.

Marcos Alonso: gond nélkül, 2-1 a Chelsea-nek.

Estupiñán: gól, 2-2

Mason Mount: nincs hiba, 3-2.

Gómez: kiegyenlített, 3-3.

Jorginho: fölényesen, 4-3.

Dani Raba: elküldte Kepát jobbra, s belőtte a bal sarokba a labdát, 4-4.

Christian Pulisic: sima ügy, 5-4.

Juan Foyth: Kepa túl korán elindult, az argentinnak nem volt nehéz dolga, 5-5

Antonio Rüdiger: szép lövés, 6-5.

Raúl Albiol: most eltalálta Kepa a sarkot, védett. A Chelsea a Szuperkupa-győztes.

Lukas Schulze - UEFA - Getty Images
Catherine Ivill - Getty Images