Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hét magyar cselgáncsozó indulhat az olimpián

Infostart / MTI
2021. június 22. 19:30
A budapesti világbajnokság után a Nemzetközi Judo Szövetség közzétette az olimpiai kvalifikációs rangsor végeredményét

nemzetközi szövetség legfrissebb világranglistája alapján

  • Tóth Krisztián (90 kg, 3. a világranglistán),
  • Ungvári Attila (81 kg, 20.),
  • Cirjenics Miklós (100 kg, 32. - kontinentális kvóta),
  • Csernoviczki Éva (48 kg, 24.),
  • Pupp Réka (52 kg, 19.),
  • Karakas Hedvig (57 kg, 12.) és
  • Özbas Szofi (63 kg, 25.)

készülhet az ötkarikás játékokra.

Hasonló volt az állás a hároméves kvalifikáció utolsó és egyben legfontosabb állomása, a június 13-án befejeződött budapesti világbajnokság előtt is, a Papp László Sportarénában rendezett vb-n egyik magyar pozíciója sem változott érdemben.

A kvalifikációs menetrend szerint kategóriánként a világranglista első 18 helyezettje indulhat Tokióban, a rendező japánok automatikusan megkapják a kvótát, a maradék 120 helyet pedig a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapták kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jutott.

A tokiói olimpián cselgáncstornáján - amelyre július 24-től 31-ig kerül sor a Nippon Budokan Csarnokban - bemutatkozó csapatverseny során egy válogatottat három férfi (73, 90 és +90 kilogrammos súlyhatárokkal) és három női (57, 70 és +70 kg) dzsúdós alkot. Az ötkarikás játékokon az egyéni versenyzők által kiharcolt kvóták alapján vehet részt egy ország a csapatversenyben, ehhez azonban az adott súlycsoportokba nevezhető hat sportolót kell delegálnia. Magyarországnak sem a 73 kilogrammos (vagy alacsonyabb), sem a +70 kilogrammos kategóriában nem jutott ki egyéni versenyzője az olimpiára, így a tokiói csapatversenyt a magyarok nélkül rendezik meg.

A 2016-os riói olimpián nyolcfős magyar dzsúdós küldöttség vett részt, amely egy ötödik (Ungvári Miklós), illetve három hetedik hellyel (Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Joó Abigél) zárt.