Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

„99 százalék”, hogy Koeman nem maradhat a Barcelona élén

Infostart
2021. május 17. 17:04
A RAC1 értesülése szerint „99 százalék”, hogy Ronald Koeman távozik a nyáron a Barcelona vezetőedzői posztjáról. Az első számú utódjelöltként Xavit emlegetik, aki ma visszatért Katarból Katalóniába.

Szinte egybehangzóak a sajtóhírek abban a tekintetben, hogy Joan Laporta, a tavasszal – hosszú évek után – az egyesület élére visszatérő elnök elégedetlen a csapat és ezen belül a vezetőedző eredménysorával. A Barcelona a 2020–2021-es idényben öt trófeáért szállt versenybe, ezek közül csupán egyet, a spanyol Király-kupát tudta megnyerni.

A hírek szerint Laporta egyetlen esetben tartaná meg a holland edzőt: ha nem talál megfelelő utódot. Koeman ugyan minden kétséget kizáróan a katalán klub legendája – ő lőtte az egyetlen BEK-győzelmet hozó gólt Londonban –, viszont nem Laporta embere, még az előző elnök, Josep María Bartomeu szerződtette. Utólag nem feltétlenül igazságos vélekedés, de sokan úgy tartják, Laporta soha nem számolt igazán hosszútávon Ronald Koemannal, de nem akarta idény közben edzőváltással bizonytalanná tenni a csapat körüli helyzetet.

Az edzőnek egyébként 2022-ig tart a szerződése, s természetesen szívesen maradna a csapat élén. Arra számít, hogy majd az idény végén (praktikusan a jövő héten) lesz módja Laportával egyeztetni a jövőről.

Az esetleges utódjelöltek között emlegetik Xavit, aki hétfőn Barcelonába érkezett. Nem feltétlenül azért, hogy tárgyaljon – hanem azért, mert véget ért a katari szezon –, de ha már ott van, nyilván nem zárkózik el a megbeszélések elől. Klubjával, az el-Szaddal a napokban kötött szerződésében szerepel egy pont, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos ajánlat esetén távozzon Katarból. Állítólag egyeztetett már Mateu Alemanyval, a Barcelona első számú sportszakmai vezetőjével.