Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Elesett Budapest a 2032-es olimpia megrendezésétől

Infostart
2021. április 28. 15:30
Ha 2036-ra bejelentkezik a két Korea, akkor az is nagyon "nehéz ügy" lesz. A Budapest2032 bizottság mindenesetre nem oszlik fel.

Noha a kormány korábban kacérkodott a 2032-es nyári olimpia megrendezésének gondolatával, gyakorlatilag eldőlt, hogy Budapest nem lesz házigazdája az említett játékoknak, ugyanis az ausztrál kormány megadta a brisbane-i nyári olimpia megrendezéséhez szükséges garanciákat - írja a Népszava.

Annastacia Palaszczuk, Queensland állam kormányfője megköszönte a kormánynak, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által megadott határidőn belül megerősítette, Queenslanddel közösen finanszírozza az ötkarikás seregszemléhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, ezt követően pedig a lap rögvest érdeklődött a Magyar Olimpiai Bizottságnál, hogy mi lesz a január 27-én megalakult Budapest2032 bizottság sorsa, tudatában annak, hogy a NOB márciusban már támogatásáról biztosította az ausztrál várost rendezési szándék esetén.

"Ahogy az odaítélés folyamata sem egyértelmű, úgy a folyamatban tett bejelentések valódi súlyát is nehéz pontosan megítélni. Várjuk a további fejleményeket, miközben a kezdeti lépéseinket folytatva kívánunk tovább haladni a megkezdett úton, amely a jövőben egy budapesti olimpia megrendezéséhez vezet. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal való egyeztetésre májusban fog sor kerülni" - reagált a MOB a Népszavának, amely más forrásokból úgy tudja, a bizottság feloszlatása nem merült fel, alaposan feltérképezik, mi kell még ahhoz, hogy Budapest olimpia házigazdája lehessen.

Májusban pedig az is kiderülhet egy MOB-NOB egyeztetésen, hogy érdemes-e Magyarországnak egy 2036-os rendezésben gondolkodnia. Erre az olimpiára egyébként a két Korea együtt pályázhat, ha ez így lesz, megint csökkennek Magyarország esélyei, ám Ázsia elleni érv Peking (2008), Phjongcshang (2018), Tokió (2021) és a "téli" Peking (2022) sorozata, illetve az is, hogy Észak-Korea szándékáról semmit sem tudni.

Erről a témáról is szó lesz az Aréna szerda esti adásában (18 óra), amelynek vendége Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke.