Nyitókép: MARTIAL TREZZINI

Még mindig nem biztos, hogy nézők előtt játszhat a magyar válogatott Münchenben

Infostart
2021. április 27. 10:43
Bár Bilbaótól és Dublintól azért vették el az Eb-rendezést, mert nem garantálták, hogy nézők lehetnek a meccseiken, Alek­sander Ceferin UEFA-elnök azt mondja, a végső szó a helyi hatóságoké.

Habár az UEFA pénteken meghagyta Münchent az Európa-bajnokságot rendező városok között, sajtóhírek szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Németországban megrendezendő mérkőzésekre beengedik a minimálisan vállalt 14 500 szurkolót. Ez látszólag szembemegy az európai szövetség kommunikációjával, hiszen a rendezőktől a szervezet eddig azt várta el, adjanak garanciát a lelátók legalább huszonöt százalékos telítettségére. Ha Bilbaótól és Dublintól éppen erre hivatkozva vették el a rendezést – előbbi helyét Sevilla, utóbbiét megosztva Szentpétervár és London vette át –, München miért tarthatta meg a jogot?! – írja az nso.hu.

„Nem arra kértünk garanciát, hogy mindenképp nézők előtt rendezzék meg a mérkőzéseket, hanem arra, hogy ha a járványhelyzet lehetővé teszi, a rendező városok tegyenek meg mindent, hogy beengedhessék a szurkolókat a stadionokba    – idézi Alek­sander Ceferin, az UEFA elnöke magyarázatát a nau.ch alapján a lap.  –

Senki sem gondolja, hogy mindenáron ragaszkodunk a drukkerekhez, a végső döntés minden esetben a helyi hatóságoké.

Az oltások, a tesztek, a higiéniás állapotok biztosítása ugyanakkor hitet adott nekünk, és olyan városokkal dolgozunk együtt, amelyek osztoznak ebben. Törekszünk rá, hogy az élethez hasonlóan a futball is minél előbb visszatérjen a régi kerékvágásba.”

A német közvélemény szerint nem biztos, hogy a három müncheni csoportmérkőzésen (a 2014-es világbajnok a vb-címvédő franciákat, a legutóbbi Eb-t megnyerő portugálokat és a magyar válogatottat fogadja az Allianz Arénában) és az oda tervezett negyeddöntőn lesznek szurkolók.

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) müncheni rendezésért felelős bizottságának vezetője, Philipp Lahm is csak reményét tudta kifejezni ezzel kapcsolatban. „Mindenki nagyon szeretné, ha beengedhetnénk a szurkolókat a stadionba   – idézi a Bayern München és a német válogatott korábbi klasszisa ZDF televíziónak adott nyilatkozatát az nso.hu.   – Fontos lépés lenne, hiszen azt mutatná, kezdjük magunk mögött hagyni a járványt, és a város a vendéglátás, illetve a kultúra szempontjából is sokat profitálna belőle. Természetesen tudatában vagyunk, hogy az első csoportmérkőzés szélsebesen közeledik, a döntésnek azonban nincs előre lefektetett határideje. Ha az illetékesek úgy határoznak, beengedik a drukkereket, azon leszünk, hogy minél hamarabb és zökkenőmentesebben megszervezzük.”

A lap arra hívja fel a figyelmet, hogy május elején az UEFA újabb jegyértékesítési szakaszt tervez az Európa-bajnokságra kijutott válogatottak szurkolóinak, így a magyar drukkerek előtt újabb lehetőség nyílik a jegyvásárlásra az UEFA hivatalos jegyértékesítési platformján keresztül.