Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Sokakat felháborító dolgot állít minden idők legeredményesebb olimpikonja

Infostart
2020. december 17. 03:27
Nem hinné, hogy doppingügyben valaha is versenyzett tiszta riválisokkal.

Michael Phelps, az olimpiai játékok történetének legsikeresebb sportolója interjút adott a CNN-nek a jövő évre halasztott, tokiói olimpiáról, de figyelemre méltó állításokat fogalmazott meg a sportolok doppingügyi érintetlenségéről is - egy olyan évben, amikor a doppingellenőrzés gyakorlatilag hosszú időre ellehetetlenült.

A most 35 éves, már visszavonult úszó úgy fogalmazott, "őszintén mondhatom, egész pályafutásom alatt nem tudom, versenyeztem-e valaha tiszta riválisokkal".

Ismert, csak a 2008-as olimpián, Pekingben három számban is Cseh László volt mögötte ezüstérmes, 2012-ben Cseht a dobogó harmadik fokára szorította, míg 2016-ban holtversenyben lett ezüstérmes Phelps Csehvel és a dél-afrikai Chad Le Clos-val. Rióban egyébként állt mellette a dobogón másik magyar is, méghozzá Kenderesi Tamás.

Az egykori úszó úgy véli, nemzedékének egyik legellenőrzöttebb sportolója volt, de mára a feltételekben az egyenlőség megváltozott.

"Ha mindenkivel szemben egyformán zajlik a tesztelés, az jó, de én tudom, hogy nincs így" - tette hozzá.

Michael Phelpsnek kétségei vannak egyébként azzal kapcsolatban is, hogy megrendezhető az olimpia 2021 nyarán.

"Az a tény, hogy tízezernél is több sportolónak kellene rajta megjelenni, illetve önkénteseknek, edzőknek, nem látszik ma reálisnak" - persze azért drukkol, hogy megtörténjen a várva várt fordulat koronavírusfronton.