Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Látványos rajtot vett Koeman Barcelonája

Infostart
2020. szeptember 28. 13:28
A Barcelona 44 nappal a Bayern München elleni, lisszaboni 2-8 után játszott ismét tétmérkőzést. Másképpen: az első tétmeccsét játszotta az új edző, Ronald Koeman irányításával. Az eredmény kitűnő: a katalánok egyetlen félidő alatt négy gólig jutva intézték el az Unai Emery által dirigált Villarrealt.

A 4-0-s siker után a sajtó elsősorban a két gólt szerző, s egy büntetőt kiharcoló Ansu Fatit ünnepli, a Marca is megjegyzi, utalva a Quique Setién-korszakra: ez egy másik Barça. A barcelonai Sport nagyon optimista a csapat jövőjét illetően, úgy véli, legalább öt biztató faktor is felfedezhető volt a 4-0 kapcsán.

Kiemeli: Ansu Fati megállíthatatlan. „Fiatalsága, frissessége és hihetetlen gólérzékenysége miatt nem nehéz megjósolni, hogy a jövő Barçájának kulcsembere lesz. Néhány nappal a 18. életéve betöltése előtt (hivatalosan október 31-én lesz nagykorú), Messi mellett a legszilárdabb érv a csapat sikereivel kapcsolatban.”

Ugyanaz a négy védő (Sergi Roberto, Piqué, Lenglet és Jordi Alba) játszott, mint a Bayern ellen, ám ezúttal mindannyian jó színvonalon teljesítettek. A belső védőknek nem volt túl sok problémájuk. Ezúttal a szélső védők is jól működtek, főleg Jordi Alba a bal oldalon.

A Sport kiemelte, hogy két irányítóval (el doble pivote) állította ki Koeman a csapatot, De Jong és Busquets is kezdőként szerepelt, utóbbi helyére a második félidőben Pjanić állt. A rendszer bevált, noha a holland edző a korábbi nyilatkozataiban nem ezt a felállítást tervezte.

Ezúttal nem tűnt annyira „Messifüggőnek” a Barcelona. Ronald Koeman egyik nagy feladata lesz az idényben, hogy – miközben Lionel Messi nyilván játszani fog, amikor csak tud – felkészítse a csapatát arra az időre, amikor már az argentin szupersztár nem a klub mezét viseli. Ahogyan a Sport írta: „A Barçánál az elmúlt években szokás volt a Messire támaszkodni. A Koeman-korszak első tétmérkőzése rámutatott arra, hogy

a Barça alternatívákat kereshet és kell keresnie az argentin pótlására.

Anélkül, hogy elfelejtette volna, hogy a csapat támadójátéka továbbra is elsősorban Messitől függ, a mostani felállásban Coutinho és Ansu Fati is jól mozgott, tudta, hogyan kell tehermentesíteni Messit.

„Leo továbbra is alapvető szereplője lesz a Barçának (Koeman maga is kiemelte ezt), de a csapat megtanul további erőforrásokra támaszkodni támadásban” – fogalmazott a Sport.

Szélesebb pad – így jellemezte a lap azt, hogy több lehetőség is Koeman előtt áll az összeállítást tekintve.

A megfelelő cserejátékosok hiánya a Barça egyik nagy problémája volt az elmúlt két szezonban: az erős kezdő tizenegy mellett kevés megfelelő minőségű tartalék állt rendelkezésre. Most a támadó posztokon nyolc játékos (Griezmann, Coutinho, Ansu, Dembélé, Pedri, Trincao, Riqui és Braithwaite) áll Messi mellett bevetésre készen, és öt középpályás versenyez a két helyért: elsősorban Busquets és De Jong, de Pjanić és Aleñá, sőt Sergi Roberto is.

A 4-3-3-as felállás axiómának tűnt a Camp Nouban, Cruyff edzői korszaka óta olyan mélyen gyökerezik. Guardiolával még tovább tökéletesedett, ám az utóbbi időben többször is heves kritika érte. Koeman határozottan a 4-2-3-1 mellett döntött, s egyelőre nagyon bevált. Nem csökkentette a csapat támadóerejét, sőt, időnként a csapat négy csatárral (Coutinho, Griezmann, Ansu Fati és Messi) támadott. A jelek szerint Ronald Koemannak tökéletesen igaza volt, hogy visszarendeltette a Bayernnek kölcsönadott Philippe Coutinhót.