Nyitókép: MTI/AP/Dave Thompson

Hetvenöt százalék, hogy új győztese lesz a Bajnokok Ligájának

Infostart
2020. augusztus 12. 17:00
Szerda estétől négy nap alatt négy Bajnokok Ligája-negyeddöntőt játszanak Lisszabonban. Három ország, Franciaország, Németország és Spanyolország két-két, Anglia és Olaszország egy-egy csapattal szerepel a mezőnyben.

A menetrend hasonlatos a hét elején az Európa-ligánál már megismerthez: szigorú biztonsági intézkedések közepette egyetlen mérkőzés dönt minden párban a továbbjutásról, szükség esetén hosszabbítást játszanak, akár tizenegyeseket lőnek. Apró érdekesség: a nyolc gárda közül mindössze kettő, a Bayern München és a Barcelona nyerte el korábban a bajnokok trófeáját. Ennek alapján 75 százalék az esélye annak, hogy új győztest avatnak!

A négynapos program az Atalanta és a Paris Saint-Germain találkozójával kezdődik. Az olasz klub története legnagyobb sikerét érte el a negyeddöntőbe jutással. Tavasszal minden fronton jól szerepelt, január 20. és augusztus 1. között 19 tétmérkőzésen veretlen maradt. A klub hívei nagyon remélik, hogy az augusztus elsejei, Inter elleni vereség nem azt jelentette, hogy az új hónap új szériát nyitott. Akad gond a fekete-kékek háza táján: a legjobb játékos, Josip Iličić nem játszhat sérülése miatt. Nem is utazott el a csapattal Lisszabonba, otthon, Szlovéniában intézi személyes ügyeit. Nem egészséges az első számú kapus, Pier Luigi Gollini sem, ő ellenben elutazott a többiekkel, ott akar lenni velük.

Nincs könnyű helyzetben Thomas Tuchel, a PSG német edzője sem. Marco Verratti nem épült fel a BL-mérkőzésekre, Angel Di María eltiltott. Erősen kérdéses, mi lesz Kylian Mbappéval, aki nagy rúgást kapott aq Francia Kupa döntőjében, s emiatt úgy tűnt, hetekre kidőlt. a PSG ellenben benevezte – de lehet, hogy csupán „riogatásnak” szánja.

A csütörtök mérkőzése az Atlético Madrid és az RB Leipzig találkozója. Gulácsi Péter és Willi Orbán együttese Timo Werner nélkül áll ki. A csatár eligazolt a Chelsea-hez, már Londonban van, jelezte, hogy nem vesz részt a lipcseiek augusztusi mérkőzésén, mérkőzésein. A két magyar válogatott játékos közül a kapus szinte biztosan kezdeni fog, a középhátvéd esetében ez már kérdésesebb.

Pénteken rendezik a negyeddöntő legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzését, a Barcelona és a Bayern München találkozik. E két csapat nyerte már meg korábban a trófeát, így ebből a párból lép majd az elődöntőbe az egyetlen csapat, amelyik volt már BEK- és/vagy BL-győztes. A két gárda legutóbb 2015-ben találkozott, a Bayern akkor Pep Guardiola irányította. A Barcelona jutott tovább, s nyerte végül meg a trófeát – ami azóta sem sikerült újra. Mind a két oldalon akad olyan játékos, aki korábban az ellenfél mezét is viselte, ilyen Arturo Vidal, vagy Coutinho és Thiago. Alkalmasint leginkább az fog dönteni, milyen napot fog ki a két szupersztár, Lionel Messi és Robert Lewandowski.

Szombat – a többi mérkőzéshez hasonlóan 21 órás kezdési időponttal – a Manchester City és az Olympique Lyon találkozik. Noha a franciák kiejtették a Juvét, a fogadóirodák szerint az angolok egyértelmű favoritok. De azért nem árt emlékezni arra, hogy még nincs is két éve, hogy az OL 2-1-re nyert a City ellen Manchesterben, az Etihad Stadionban.