eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A FIA által közreadott képen Antonio Giovinazzi, az Alfa Romeo olasz versenyzője (b) és Kimi Räikkönen, az Alfa Romeo finn versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíjának otthont adó mogyoródi pályán, a Hungaroringen tartott sajtótájékoztatón 2020. július 16-án. A futamot július 19-én rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/FIA pool

A piros országokból is zöld az út az élsportolók előtt

Rendkívüli szabályok vonatkoznak a magyarországi rendezésű nemzetközi sportesemények külföldi résztvevőire.

Szerdától a fokozódó járványveszély miatt szigorodtak a határátlépés szabályai, a külföldi állampolgárok attól függően léphetnek Magyarország területére, hogy országukat a zöld, a sárga vagy a piros kategóriába sorolták. A zöldből bárki jöhet és mehet, a pirosból senki – néhány kivételtől eltekintve –, míg a sárga zóna polgáraira kéthetes kötelező karantén és két PCR-teszt vár.

Csakhogy például ezen a hétvégén rendezik a Forma–1-es Magyar Nagydíjat, augusztusban pedig például a Gyulai Memorial atlétikai versenyt, és elvileg játszanak a magyar futballcsapatok Bajnokok Ligája- és Európa-liga-mérkőzéseket is, így felvetődik a kérdés, hogy a sárga és piros országokból érkező sportolók hogyan léphetik át a határt.

Erről is rendelkezett a kormány vasárnap megjelent rendelete, amely a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szól. Külön szakasz tartalmazza a nemzetközi sporteseményekre, sportolókra, valamint sportszakemberekre vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint a sárga és a piros jelzéssel besorolt ország területéről a magyarországi nemzetközi sportesemény résztvevője – ide nem értve a nézőt –

Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

A magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező versenyengedéllyel rendelkező sportoló, sportszakember, valamint a sportrendezvény lebonyolításában közreműködő személy a sárga vagy a piros jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére akkor léphet be, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy a koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Forma–1-es készültség

Mint az Infostart megírta, a Hungaroringre érkező pilóták közül a brit Lewis Hamilton, Lando Norris és George Russell, a brit-thai Alexander Albon, a mexikói Sergio Perez, a kanadai Lance Stroll és Nicholas Latifi, az ausztrál Daniel Ricciardo, az orosz Danyiil Kvjat és várhatóan még a monacói Charles Leclerc lehet érintett, de a friss magyar intézkedés vonatkozik a csapatszemélyzet számos tagjára is.

A két negatív teszttel vélhetően nem lesz probléma, hiszen Ausztriában már az első futam alatt is mintegy ötezer PCR-vizsgálatot végeztek a szervezők, és mivel egyfajta buborékban mozgatják a Forma–1 teljes mezőnyét, így nyilván mindenki a megfelelő orvosi papírok birtokában érkezik Magyarországra. Fontos megjegyezni, hogy egyetlen ausztriai teszt sem lett pozitív, tehát ha tartják a szabályokat a csapatok, akkor Magyarországra sem hozhatják be magukkal a vírust.

A speciális szabályok szerint a brit, valamint az Európai Unión kívüli versenyzők és dolgozók csak a pályán felépített konténervárosban, valamint a hotelükben tartózkodhatnak, csak a pálya területén vagy a szállodában étkezhetnek, számukra a tömegközlekedés és a taxik használata is tilos. A szabályok megszegőire a BBC korábbi tudósítása szerint 15 ezer eurós pénzbírság vár.

A járvány miatt más feladatok várnak a szervezőkre, mint a korábbi években. Nem lesznek például motorhome-ok, amelyekkel a csapatok utaznak, hanem a magyar szervezőknek kellett felépíteni egy konténervárost. A Hungaroringen nagyjából 100 konténert építenek fel a paddock területén, itt tartózkodhatnak majd a versenyzők és a csapattagok – mondta el az InfoRádióban korábban Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyon ügyelnek a járványbiztonságra. Zónákra osztják például a Hungaroring területét, és a piros zónába csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni. Kisebb lesz a csapatok, a segítő személyzet létszáma, és nem lesznek nézők sem – a biztonságiak munkája azonban kibővül a látogatók távol tartásával.

Éledezik a sportélet

A hvg.hu összeszedte, hogy a közeljövőben milyen nagyon nemzetközi sportesemények lehetnek Magyarországon, és annak is utánajárt, jelenleg hogy áll ezeknek a rendezvényeknek a sorsa.

  • A Magyar Nagydíj utáni hétvégén Négy Nemzet Úszóversenyt tartanak, amelyen a magyar válogatott tagjai mellett cseh, osztrák és lengyel versenyzők indulnak.
  • A Gyulai Memorial nemzetközi atlétikai versenyt idén augusztus 19-én tartják Székesfehérváron, ott is számos külföldi atléta részvételére lehet számítani. Az eseményre már árulják a jegyeket.
  • Augusztus közepén indul a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezősorozata is, amelyben a Ferencváros érdekelt. Három egymeccses selejtezőn (augusztus 18-19. és 25-26., szeptember 15-16.), valamint a kétmeccses rájátszásban (szeptember 22-23., 29-30.) dől el, hogy mely csapatok jutnak a főtáblára. A sorsolás augusztus 9-én lesz.
  • Az Európa-ligában három magyar klub, a Mol Fehérvár, a Puskás Akadémia és a Budapest Honvéd vívhat a főtáblára kerülésért. Az első meccsük augusztus 27-én lesz, majd következik két további szeptember 17-én és 24-én, végül pedig a rájátszás október elsején. Ebben a sorozatban augusztus 10-én sorsolnak majd.
  • A Nemzetek Ligája 2020/2021-es kiírása szerint a labdarúgó-válogatott elvileg szeptember 3-án a piros kategóriába sorolt Törökországba utazik, 6-án pedig a sárga csoportba osztott Oroszország együttesét fogadja. Október 9-én az ugyancsak sárga Szerbia vendégeként játszik, majd következnek a visszavágók.
  • A jövő nyárra halasztott futball-Eb pótselejtezőjén a magyar válogatott október 8-án látogat Bulgáriába, és ha nyer, november 12-én a Puskás Arénában fogadja a román vagy az izlandi nemzeti csapatot.
  • Szeptember 24-én az Európai Szuperkupa döntőjét tartják Budapesten a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének részvételével.
  • Szeptember közepén a női és a férfi kézilabda Bajnokok Ligája küzdelmei is elindulnak, a magyar csapatok ellenfelei között több piros és sárga zónás csapat is van.
  • A kajak-kenusok nem olimpiai számainak Szegedre tervezett világbajnokságát a nemzetközi szövetség előbb szeptemberre tolta a járvány miatt, aztán úgy döntött, hogy átminősíti világkupává, amelyen ötkarikás versenyszámok is lesznek. Ezt szeptember 24-27. között rendezik majd.
  • A Hungaroringen az október 17-18-i hétvégén tartják a túraautó-világkupa (WTCR) és a kamion-Eb (ETRC) magyarországi futamát. Az előbbiben Michelisz Norbert, az utóbbiban Kiss Norbert érdekelt.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×