eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Görbicz Anita, a győztes Győr játékosa megcsókolja a kupát a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Rosztov-Don mérkőzés végén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. május 12-én. A Győr ötödik alkalommal nyerte meg a női BL-t, miután a fináléban 25-24-re legyőzte az orosz csapatot.
Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Az EHF megmagyarázza a BL négyes döntő eltörlését

A Győri ETO elnöke csalódott amiatt, hogy törölték a női kézilabda BL négyes döntőjét. Az európai szövetség szerint racionális döntés született.

Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke úgy fogalmazott, nehéz elfogadni az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) pénteki döntését, amellyel törölték a női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjét a koronavírus-járvány miatt.

"Tudjuk, hogy az egészség mindennél fontosabb, mégis nehéz elfogadni ezt a döntést. Bízunk benne, hogy kellően átgondolt és megfontolt volt az európai szövetség részéről" - nyilatkozta az M1-en csatornán.

Bartha hozzátette, borzasztóan nehéz nyugodt lelkiállapotban megfogalmazni, szavakkal leírni, hogy mennyire csalódottak - nemcsak a klubvezetők, hanem elsősorban a játékosok - a torna elmaradása miatt.

"Ez nemcsak sportszakmai, hanem anyagi értelemben is rendkívül nehéz.

Nagyon bízom benne, hogy nem lesz kihatással a következő szezonra, bár úgy gondolom, sportszakmai értelemben is újratervezésre van szükség. Nem mindegy, hogy az új szezon egyáltalán hogyan fog elindulni, és emiatt a nyári felkészülésnek is át kell alakulnia" - vélekedett.

Az európai szövetség (EHF) március 25-én úgy döntött, hogy május 8-9. helyett szeptember 5-6-án rendezik a női BL budapesti négyes döntőjét, majd április 24-én közölték: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a negyeddöntőket meg lehet-e rendezni szeptember 3-án, ugyancsak a magyar fővárosban. Ekkor hangsúlyozták, amennyiben a szeptemberi időpont nem tartható, akkor októberre halasztják a tornát, a negyeddöntőket törlik, a négyes döntőben pedig a két középdöntő-csoport első két-két helyezettje, vagyis a címvédő Győri Audi ETO KC, a francia Metz HB és Brest Bretagne, valamint a dán Esbjerg HB léphet pályára.

"Furcsállom, hogy a járvány csúcspontján csak halasztásokról hozott döntést az EHF, most azonban, tíz héttel a döntő előtt véglegesen törölte. Arról sem esett szó, hogy miért nem lehetett a későbbi, októberi időpontban megrendezni a finálét" - magyarázta a győri klub honlapján Bartha Csaba.

Hozzátette:

furcsállja, hogy egy héttel az eltörölt négyes döntő időpontja után elrajtolhat az új szezon.

Bulatovic befejezi

A törlésről szóló döntés hatással van a Győri Audi ETO KC játékoskeretére is, Katarina Bulatovic ugyanis csak a négyes döntő miatt vállalt még néhány hónapot, ezért most úgy döntött, befejezi pályafutását. A klub és a játékos közösen megegyezett, hogy a szerdától érvényes szerződése mégsem lép hatályba.

"Nagyon rosszul érintett a négyes döntő törlése. Azért döntöttem a hosszabbítás mellett, hogy méltóképpen fejezzem be a karrieremet. Sajnos, azzal, hogy nincs a budapesti döntő, már nincs értelme tovább folytatnom" - nyilatkozta a 34 éves jobbátlövő. A montenegrói kézilabdázó két szezonban szerepelt a győrieknél, először a 2013/14-es, majd a 2019/20-as idényben. Hat évvel ezelőtt bajnokságot, Magyar Kupát és Bajnokok Ligáját is nyert, 72 tétmérkőzésen kétszáz gólt szerzett a magyar együttesben.

Bulatovic négyszeres BL-győztesként, magyar, dán, román, orosz és montenegrói bajnokként, magyar, orosz és montenegrói kupagyőztesként, KEK-győztesként, valamint Európa-bajnokként és olimpiai ezüstérmesként vonul vissza.

EHF: nincs garancia

Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke úgy fogalmazott, a női Bajnokok Ligája négyes döntője nem egy magyar rendezvény, hanem európai esemény, ezért kényszerültek törölni a koronavírus-járvány közepette.

"Ez nem egy ország kérdése, nem azon múlik, mi a helyzet Magyarországon, hiszen Európa más részeiről is érkeznek csapatok és nézők. Ez nem egy magyar rendezvény, hanem európai esemény" - nyilatkozta az osztrák sportvezető az M1-en.

Hozzátette, elégedettek a magyar szövetséggel, és kiváló a velük folytatott együttműködés. Mint mondta, évről évre javult a budapesti négyes döntő színvonala, és ugyanez igaz a pályán kívüli szervezésre is.

Michael Wiederer közölte, az EHF időben reagált a koronavírus-járványra, de figyelembe kellett venniük, hogy az egyes országokban más ütemben zajlott a járvány, így márciusban komplex döntést kellett hozniuk, amit eleinte nehéz volt minden érintettel megértetniük.

Az elnök hangsúlyozta, a férfi és a női BL négyes döntő egyfajta fáklyavivő a sportágban, ezért akarták ezeket megtartani annak ellenére, hogy szinte minden más eseményt lefújtak.

"Senki nem akar pénzügyileg veszteséges rendezvényeket, illetve senki nem szeretné egy olyan sportesemény negatív következményeit látni, ahol veszélybe sodorjuk az emberek egészségét.

A mi felelősségünk az, hogy nehéz helyzetekben utat mutassunk, és megfontolt döntéseket hozzunk.

Most úgy érezzük, nincs garancia arra, hogy szeptemberben meg lehet rendezni egy kézilabdás csúcseseményt, amelyhez nálunk a nézők, és ezzel párhuzamosan a gazdasági racionalitás is hozzátartozik" - indokolta a budapesti torna elmaradását.

A férfi BL négyes végjátékára - a jelenlegi tervek szerint - december végén kerül sor Kölnben a Telekom Veszprém részvételével. Wiederer közölte, egyelőre ezzel az időponttal számolnak, de őszig még változhat a helyzet, amely annak is függvénye, hogy mennyi nézőt engedhetnek majd be a csarnokba. A végleges döntést legkésőbb október végén fogja meghozni az EHF.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×