Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Kezdődik a Manchester City meghallgatása Svájcban

Infostart
2020. június 8. 14:20
Hétfőn kezdődik Svájcban a Nemzetközi Sport Döntőbíróságon (CAS) a Manchester City képviselőinek meghallgatása. Az UEFA februárban úgy döntött, hogy a pénzügyi fair play (FFP) megsértése miatt a nyártól két évre kizárja az angol klubot a nemzetközi kupaküzdelmekből. Mellékbüntetésként 30 millió eurós bírságot is kiszabott a Cityre.

Számítások szerint a Bajnokok Ligája-idény kihagyása körülbelül százmillió fontos (116 millió eurós) veszteséget okozna a Citynek. Az összeg a pénzdíjakból, a tévészerződésekből járó jogdíjból, és meccsnapok bevételeiből tevődik össze.

További veszteség lehet, hogy a BL-szereplés tilalma több kulcsjátékost is távozásra ösztönözhet, s nagyon nehéz lenne így újakat igazolni.

A Manchester City tulajdonosi köre cáfolja, hogy a klub valóban megsértette az FFP szabályait.

„Az állítások nem igazak. Egyszerűen nem igazak ”- mondta Ferran Soriano, a City vezérigazgatója még februárban. – „Bemutattuk a bizonyítékokat, de végül a vizsgálóbizottság inkább a szövegkörnyezetükből kiragadott e-mail idézetekre támaszkodott, mint az összes többi bizonyítékra, amelyet megadtunk a valódi eseményekről.” Hozzátette: „Tapasztalataink alapján úgy tűnik, hogy ez kevésbé szól az igazságosságról, mint inkább a politikáról”.

A Sejk Manszur bin Zajed al-Nahjan tulajdonában lévő Abu Dhabi United Group (ADUG) mintegy 77 százalékos részesedéssel a City Football Group többségi tulajdonosa.