eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Egy ghánai menekülttábortól a Bayern első csapatáig

Kevés játékos robbant be olyan gyorsan a legszűkebb nemzetközi elitbe a már a XXI. században születettek közül, mint a Bayern München kanadai válogatott balhátvédje, Alphonso Davies. Különleges pályafutás az övé.

Davies 2000. november 2-án született egy ghánai menekülttáborban, Buduburamban, nagyjából ötven kilométernyire a fővárostól, Accrától. Libériai szülei az ország második polgárháborúja alatt menekültek el hazájukból. Ötéves koráig éltek ott, majd lehetőséget kaptak arra, hogy Kanadába, Edmontonba költözzenek. Az ifjú futballista 2017. június 6-án kapta meg a kanadai útlevelet, még aznak meghívást kapott új hazája A-válogatottjába.

Davies már 15 évesen, 2016 második felében játszott a Major League Soccerben, a Vancouver Whitecaps csapatában. 2017-ben és 2018-ban már végigjátszotta a teljes idényt, a tizennyolcadik születésnapján már 63 profi bajnoki mérkőzés állt a háta mögött.

Akkor már készült Németországba, tudta, hogy várja a Bayern München. A két klub júliusban megállapodott a klubváltásról, a Bundesliga rekordbajnoka 13,5 millió dolláros alapösszeget fizetett érte, ami az eredményességi prémiumokkal húszmillió fölé emelkedett.

Az ifjú hátvéd 2019 januárjában mutatkozott be a Bundesligában, az újrakezdés utáni első bajnoki múlt vasárnap már a huszonnyolcadik volt a Bayern mezében.

A Bayernnél az elmúlt időszakban mindig ügyeltek arra, hogy legyen olyan szellőlábú futballista, aki különleges gyorsaságával képes helyzeteket kialakítani. Ilyen volt Arjen Robben, Douglas Costa, Franck Ribéry, vagy a mostani keretből Kingsley Coman és Serge Gnabry. Alphonso Davies azonban a gyorsak között is a leggyorsabbnak számít.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×