Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Orbán Viktorral tárgyaltak az új pécsi futballstadionról

Infostart
2020. május 20. 12:23
Hargitai János kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kedden egyeztetett a PMFC új stadionjáról a miniszterelnökkel, aki támogatja a kezdeményezést.

A korábban évtizedekig az első osztályban futballozó PMFC-t az anyagi problémák miatt évekkel ezelőtt visszasorolták, de a következő szezontól már az NB II-ben szerepelhet, csakhogy az újmecsekaljai stadion már az NB III-ra is alkalmatlan volt, csak a szövetség ideiglenes engedélyével rendezhettek benne meccseket.

A Magyar Labdarúgó Szövetség NB II-es előírásainak egyetlen Baranya megyei pálya sem felel meg, legközelebb Kaposváron található megfelelő létesítmény. Van, ahol nem lehet villanyfényes meccseket tartani, máshol a megfelelő nagyságú, fedett lelátó hiányzik.

Hosszabb távon csak egy modern létesítmény jelenthet megoldást, ezért az új pécsi stadion ügye most ismét terítékre került. Hargitai János a járvány kitörése előtt már egyeztetett Orbán Viktorral a létesítmény építéséről, akkor abban maradtak, hogy az NB II-es tagság megszerzése után térnek vissza a kérdésre.

A Pécsi Újság úgy értesült, hogy a feljutás után már az újabb egyeztetés is lezajlott a miniszterelnök és a kereszténydemokrata politikus között. Hargitai János lapnak nyilatkozva megerősítette, kedden az Országgyűlésben tárgyalt Orbán Viktorral, s a kormányfőtől pozitív választ kapott.

"Futballszeretőként, a PMFC egykori elnökeként természetesen nagyon fontosan tartom, hogy új, modern stadiont kapjon Pécs és Baranya, de a járvánnyal járó gazdasági válság menedzselése szempontjából is különös jelentőségűek az állami beruházások" – mondta a képviselő. Kifejtette, hogy az új pécsi stadion ügye azért is előtérbe kerülhet, mert az építkezés komoly szerepet játszhat a város és a megye gazdaságának erősítésében, sok cég és még több ember juthat munkához, így a helyi vásárlóerő is növekedik.

A költségvetési bizottság alelnökekeként ismeri a kormány jövő évre szóló gazdaságfejlesztési elképzeléseit és lehetőségeit, amibe a pécsi stadion is illeszkedik. Megjegyezte, nem pusztán az NB II előírásainak megfelelő létesítmény épülhet, hanem élvonalbeli, sőt nemzetközi találkozók rendezésére is alkalmas.