Nyitókép: Facebook

Mégis épülhet multifunkcionális csarnok Székesfehérváron

Infostart
2020. május 19. 14:14
A másfél éve a magas költségek miatt elhalasztott beruházás most a gazdaságvédelmi akcióterv részeként valósulthat meg.

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részeként támogatja, hogy a Modern Városok Program keretében Székesfehérváron 6000 fő befogadására alkalmas új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok épüljön – derül ki a keddi Magyar Közlönyből.

Ennek érdekében a város önkormányzata feltételes kivitelezési közbeszerzési eljárást folytathat le. Az emberi erőforrások miniszterének majd az eljárás eredményének ismeretében kell előterjesztést tennie a beruházás megvalósításáról és az ehhez szükséges összegről.

A többek között a fehérvári jégkorongcsapat otthonának is szánt multifunkciós létesítmény megépítése már 2013 óta napirenden van, hiszen a városnak több élvonalbeli sportklubja van, sőt 2016-ban a beruházás bekerült a Modern Városok Programjába is, ám hiába minősítették nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek, egyelőre csak a közbeszerzésig jutottak el.

2018 októberében hozták nyilvánosságra, hogy a pályázaton egyedüli indulóként a Market Építő Zrt. győzött, és 18 hónap alatt 25,75 milliárd forintért építi meg a létesítményt. Három hónappal később, 2019 januárjában, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere viszont azt kezdeményezte, hogy a közgyűlés minősítse érvénytelenné a tendert, mert a megemelkedett építési költség egészét a kormány nem támogatja. "A kormánnyal megkötött megállapodás hatályban van és a kórházfejlesztés második üteme, a középiskolai campus, valamint a rendezvénycsarnok is meg fognak valósulni. De olyan időben, amikor garantálható, hogy az építőipar tisztességes verseny után, megfelelő minőségben és vállalható árakon képes megvalósítani ezeket a beruházásokat" – jelentette ki akkor Székesfehérvár polgármestere.

A döntés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy a Modern Városok Programban vállalt fejlesztéseket később megvalósítja a kormány. Most erre lehetőség nyílik, az viszont nem derül ki a kormányhatározatból, hogy új közbeszerzést kell kiírni, vagy a korábbi ajánlat marad érvényben.