Nyitókép: MTI//Illyés Tibor

Nemzetek Ligája: nem a magyaroktól félnek legjobban az ellenfelek

Infostart
2020. március 4. 13:46
A magyar nyilatkozók sem túl optimisták, látva az Oroszország, Szerbia, Törökország névsort. Mutatjuk a menetrendet is!

Mint kedden hírt adtunk róla, az osztályváltás miatt bivalyerős csoportba került az amszerdami sorsolás alkalmával a Nemzetek Ligája őszi küzdelmeire a magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi csapatának a török, orosz, szerb, magyar kvartettben kellene helyt állnia. Ismert, e csoporton keresztül is ki lehet jutni a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra.

Marco Rossi szövetségi kapitány a sorsolást az MLSZ.hu portálnak értékelve elmondta, ennél nehezebbet el sem tudott volna képzelni, de szakmailag most még a március végi meccsekre koncentrál, azokon lehet ugyanis kivívni a részvételt a 2020-as Eb-re.

"Ami a sorsolást illeti:

ha csak azt nézzük, hogy a harmadik kalapból az Eb-résztvevő Törökországot kaptuk, ez önmagában sokat elmond a csoport erősségéről.

Három riválisunk, a szerb, a török és az orosz válogatott számít a csoport favoritjának, de mindent megteszünk azért, hogy a B-ligában is megálljuk a helyünket, felnőjünk az ellenfelekhez, ezért pozitívan állok az őszi mérkőzésekhez, és várom az összecsapásokat" - fogalmazott.

Dibusz Dénes - cserekapus - szerint mind a négy országnak kiváló szurkolótábora van, ezért biztosan jó hangulatúak lesznek a meccsek, az oroszokról pedig kifejezetten jó emlékei vannak Fradi-kapusként az Európa-ligából. Sallai Roland (Freiburg) szerint egyenlő esélyekkel indul a négy gárda, de a szerbek és az oroszok bombaerősek.

Várhidi Péter exkapitány szerint korábban többször szerencsénk volt a sorsolásnál, ezúttal nem,

minden meccsen "megszenvedünk a pontért" - áll az NSO összeállításában.

A török kapitány, Senol Günes így nyilatkozott: "fontos mérkőzések várnak ránk, jöjjön bármelyik válogatott velünk szembe, szép őszt szeretnénk produkálni. Mindhárom csapat jó együttes. Oroszország például házigazda volt a legutóbbi vébén, a szerbek és a magyarok dicső múlttal rendelkeznek. Hasznos mérkőzések lesznek ezek, tapasztalni, fejlődni, s nem utolsósorban győzni szeretnénk" - idézi szavait az Asporra hivatkozva az NSO.

Ugyanez az összeállítás idézi azt az orosz lapot, amely Sztanyiszlav Csercseszov orosz szövetségi kapitányt érte el: "mindegyik csapatot le tudjuk győzni, de egyik sikerre sincs garancia. A legfőbb cél, hogy élvezze a csapat a játékot, és kiharcolja a magasabb szintre jutást", ám az edző fejében most még a Dánia, a Belgium és a Finnország elleni Eb-meccsek várnak. Az oroszok és a törökök jól ismerik egymást az előző NL-kiírásból, előbbiek pedig ránk is "jól emlékeznek", 2017-ben Oroszország 3-0-ra győzött. A szerbek ellen pedig épp az Eb előtt játszanak felkészülési meccset.

A szerb sajtó Ljubisa Tumbakovicsot kellett, hogy szóra bírja: "Nagyon nehéz csoportba kerültünk, amelyben a három ellenfelünk közül kettő – Oroszország és Törökország – már kiharcolta a részvételt az Európa-bajnokságon, a harmadik Magyarország, amely évről évre egyre jobban játszik. Mi most elsősorban a Norvégia elleni, mintegy húsz nap múlva sorra kerülő mérkőzésre készülünk, s majd utána foglalkozunk a Nemzetek Ligájával" – nyilatkozta a sorsolás után a szerb szövetségi kapitány, hozzátéve, még egyik válogatott ellen sem játszott tétmeccset, mióta Szerbia önálló állam.

Szerb elemzők a magyar válogatottal kapcsolatban kiemelik a Bundesligában sztárkapusnak számító Gulácsi Pétert, valamint a 20 éves Szoboszlai Dominikot, aki salzburgiként "a legértékesebb játékosa a nemzeti együttesnek".