eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Az eplényi sípálya melletti faluban valamiért folyamatosan havasak az utcák

A pálya képviselője állítja, nem az ő hóágyúik a felelősek, a nyomaték kedvéért még felajánlást is tett Olaszfalu iskolásainak.

Nem az eplényi sípálya hóágyúi, inkább a helyi speciális mikroklíma lehet az oka, hogy a Veszprém megyei Olaszfaluban egész télen havasak az utcák - mondta Ebele Bálint, az eplényi síaréna ügyvezetője szombat reggel a köztévében.

Ebele Bálint megjegyezte, bár a havat nem a hóágyúk okozzák, nem szeretnék, ha vita vagy nézeteltérés születne, ezért felajánlották, hogy a helyi általános iskola diákjai ingyen használhatják a sípályát a téli szezonban.

Hozzátette, akár óránként 600 köbméter havat képesek gyártani a sípályán, de a gépek maximum 50 méterre képesek "elfújni" a havat. Ráadásul a faluban lévő hómennyiség előállításához annyi vízre lenne szükség, hogy a víztározóikat folyamatosan újra kellene tölteni.

Boriszné Hanich Edit, a település polgármestere a műsorban elmondta, Olaszfalu a Magas-Bakonyban fekszik, ezért ott hidegebb van, mint az ország nagy részén. Az eplényi sípályának köszönhetően akkora a levegő páratartalma a település felett, hogy folyamatosan havazik. Ennek van jó és rossz oldala is, de alapvetően örülnek a hónak, és a sípálya felajánlásának is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×