Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Polgár Judit: a sakk sok mindenre megtanít, ami az életben szükséges

Infostart / InfoRádió
2019. december 27. 19:33
A szabályok tiszteletét, a kudarc elkerülését, a siker értékelését - fogalmazott minden idők legjobbja az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol az is szóba került, az utóbbi évtizedekben el voltak kényeztetve a sakkrajongók, ám ma sincs semmi veszve.

Már 4-5 éves kortól meg lehet tanítani sakkozni a gyermekeket, akiknek ezáltal a személyiségük is fejlődhet – mondta Polgár Judit az InfoRádió Aréna című, október 12-ei műsorában.

Minden idők legjobb női sakkozója kiemelte: Ha a gyerek megtanul rendszerben gondolkodni, az a mindennapi életben is stabilitást adhat neki.

"Úgy van rákényszerítve a gyerek, hogy döntést hozzon, hogy nem feltétlenül veszi észre vagy nem éli meg tehernek."

A gyerekek a sakktáblán jásztva pozitív és negatív visszacsatolást is kapnak – tette hozzá Polgár Judit, aki ezt azért tartja fontosnak, mert ezzel megtanulják, hogy a döntéseiknek következménye van.

"Fontos, hogy a gyerekek pozitív visszacsatolást kapjanak akkor, amikor megérdemlik. A sakktáblán pedig sok olyan dolgot megtanulnak, amire az életben is szükségük van, jobban el tudják viselni a vereséget, jobban értékelik a győzelmet, tisztelik a szabályokat."

A magyar sakkozást évtizedeken át a világ minden táján nagy tisztelettel figyelték – fogalmazott.

"Igazából a mai napig ott vagyunk, csak az utóbbi évtizedekben nagyon el voltak kényeztetve a sakkrajongók. 2014-ben nyertünk utoljára érmet csapat-világbajnokságon. De azért most van egy Rapport Richárdunk, és én úgy gondolom, hogy rá

büszkének is kell lennünk.

Sosem lehet tudni, ő előrébb is juthat a legjobb húszon belül."

Polgár Judit hozzátette: a mesterséges intelligencia, vagyis a számítógépes elemzőprogramok átformálták a sportágat.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Polgár Judit - Aréna, 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Polgár Judit - Aréna, 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást