Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Este nincs mese: gólt kell végre rúgnia a Fradinak

Infostart / Dénes Tamás
2019. november 28. 16:00
Ki fog itt gólt lőni? Az idősebbek talán emlékeznek rá, ez volt a hetvenes években a Mikroszkóp Színpad kabaréjának a címe. Most is aktuális: csak a győzelem jó a Ferencvárosnak az Espanyol ellen.

A zöld-fehérek csütörtök este 18.55-től a spanyol Espanyol ellen játszanak az Európa-liga csoportkörében. A kinti, barcelonai mérkőzés 1-1-re végződött, a Fradi nagyszerűen debütált a második számú kupa csoportkörében. Azóta a hazai bajnokságban, a La Ligában gyengélkedő katalánok javítottak, már biztos továbbjutók, de a magyar bajnok is küzd a továbbjutásért.

A jelenlegi állás szerint az Espanyolnak tíz, a Ludogorecnak hat, a Ferencvárosnak öt pontja van, a CSZKA Moszkva az egyetlen, egyébként Budapesten szerzett pontjával leginkább matematikai eséllyel rendelkezik. Ám sokat segíthet a Ferencvároson, ha esetleg legyőzi Moszkvában a Ludogorecet.

Mindazonáltal egyetlen kivételtől eltekintve – a bolgárok nyernek az orosz fővárosban, a Fradi pedig kikap a Groupama Arénában az Espanyoltól – az a valószínű képlet, hogy a csoport második helyéről a decemberi, razgradi, Ludogorec–Ferencváros mérkőzés dönt majd. (Hasonló a jelenlegi képlet ahhoz, mint amilyet a magyar válogatottnak kell majd megoldania az Eb-szereplés érdekében március 26-án, ugyancsak Bulgáriában.)

Jelen állás szerint fordulhat úgy is, hogy a Fradinak elég a döntetlen Razgradban. Ehhez meg kell előznie ma a Ludogorecet, ezt pedig csak úgy teheti, ha nyer az Espanyol ellen.

Győzelem egy csoportmeccsen nincs szerzett gól nélkül (kivéve a fatális öngólokkal elértet), tehát nyilvánvaló, hogy Szergej Rebrov csapatának gólt kell szereznie. Ez pedig nem sikerült az eddigi kupaidény hazai mérkőzései közül az utóbbiakon, a Dinamo Zagreb, a Ludogorec és a CSZKA Moszkva ellen sem. A Ferencváros az utolsó BL-selejtezője óta csak a litván Suduva ellen szerzett gólt, igaz, akkor négyet is, más kérdés, hogy ember nincs, aki a litvánok és a spanyolok játékerejét egyformának vélné.

A Ferencváros ma léphet előre, győzelme esetén magyar rekorddá növelheti pontjai számát, de bármilyen eredmények is születnek este a csoportban, a továbbjutását csak Razgradban tudja kiharcolni.