eur:
394.24
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Facebook

Elhunyt Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke

Életének 65. évében elhunyt Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke, a Graboplast Győr Kajak-Kenu szakosztályának vezetője, aki az elmúlt évtizedekben számos olimpiai és világbajnokot segített.

Kadler Gusztáv gyermekként először kézilabdázott, majd kajakozni kezdett Győrött, és öt magyar bajnoki címe mellett 1979-ben kijutott a felnőtt világbajnokságra, amelyen Svidró Józseffel, Kosztyán Józseffel és Sztanity Zoltánnal négyesben az ötödik helyet szerezte meg ezer méteren.

Az elmúlt három évtizedben sportvezetőként vált a kajak-kenu élet megkerülhetetlen szereplőjévé.

1990-ben, amikor a győri kajak-kenu szakosztály a megszűnés szélére sodródott, ő állt a csoport élére, és lépésről lépésre juttatta előre az egyesületet. Mint arról a győri szakosztály hivatalos honlapján ír, igyekezett olyan hagulatot teremteni, amelyben a versenyzők jól érzik magukat, inspirálják egymást a jobb eredmények elérése érdekében, és közben olyan oktató-nevelő munka legyen a háttérben, amely láthatatlanul beléjük neveli a sportágra jellemző szellemiséget.

1995-ben választották meg először a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnökének, így ekkortól már nem csak a saját versenyzőit, hanem a magyar válogatottat is koordinálta, számos világversenyen vezette csapatát sikerre. Négy olimpián is Kadler Gusztáv volt a kajak-kenu delegáció csapatvezetője: Sydneyből, Athénból, Pekingből és Londonból összesen 12 aranyérmet hoztak a versenyzők. Általános alelnökként, illetve a regionális fejlesztésekért felelős alelnökként fontos szereplője volt annak a szövetség építkezésének is.

Eközben Győrbe hozott a maraton szakágban három világ- és egy Európa-bajnokságot - a mai napig ezeket tekinti etalonnak tekinti a nemzetközi szövetség.

Klubja versenyzői pedig minden szinten halmozták az érmeket, így a győri szakosztály az elmúlt 30 évben az egyik legeredményesebb hazai műhellyé vált. Jelenleg is az egyesület sportolója más válogatott versenyzők mellett Kammerer Zoltán, Fazekas-Zur Krisztina, Csay Renáta, Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső és Kopasz Bálint is, míg a londoni olimpia után Douchev-Janics Natasa is világ- és Európa-bajnoki címet szerzett a Győr színeiben.

Kadler Gusztáv Győr díszpolgára, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, tavaly a kajak-kenu sport érdekében végzett több évtizedes munkájáért, Áder János köztársasági elnök előterjesztése alapján a magyar államalapítás évfordulója alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta.

Az idei szegedi világbajnokságon a magyar válogatott csapatvezetői feladatait is ő látta volna el, de súlyos betegsége miatt már nem lehetett jelen. Kadler Gusztáv 64 éves volt.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×