Nyitókép: MTI

Ha Budapest akarja, övé a következő WUG

InfoRádió
2019. szeptember 17. 19:29
2021-ben ismét Budapest rendezheti a World Urban Games utcai sportok világjátékát - mondta Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár és a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények kormánybiztosa, az esemény szervezőbizottságának elnöke az InfoRádiónak.

Egyszerre zajlott világpremier és sportforradalom, amikor Budapesten első alkalommal bonyolították le az "új generációs olimpiai sportágak" világbajnokságát, a World Urban Gamest. Volt 3x3-as kosárlabda, freestyle BMX, parkour, minden új sportág világranglistájának legjobbjai jöttek el.

"Ez az új irány, lebontani az akadályokat, a sportot behozni a városba, közel vinni az emberekhez, szabaddá tenni a belépést, egész napos családi élményt kínálni, miközben

a nézők nem puszta szemlélők, hanem résztvevők, akik minden sportot ki is próbálhatnak,

és a sportesemény kulturális és zenei fesztivál is egyben" - fogalmazott az InfoRádióban Fürjes Balázs kiemelt budapesti nemzetközi sporteseményekért felelős államtitkár.

Szerinte nem véletlenül kerülnek be az olimpia programjába ezek a sportágak: látványosak, akrobatikusak, izgalmasak, közönségteremtőek, megmozgatják a fiatalokat.

"Élő egyenesben adta a Euronews Európában, Ázsiában, Ausztráliában, Amerikában. Magára az eseményre 5 kontinensről jött mintegy 300 versenyző,

több mint 50 ezer ember látogatott ki az eseményekre a hétvégén, és itt volt megfigyelőként a tokiói és a párizsi olimpia szervezőbizottsága és a NOB, valamint több mint 50, akkreditált külföldi újságíró is" - folytatta Fürjes Balázs.

Az esemény gazdája, a Nemzetközi Sportszövetségek Ernyőszervezete vasárnap este egyhangúlag úgy döntött, hogy felkéri Budapestet a 2021-es játékok megrendezésére is - azok után, hogy a 2019-esre összesen

4 hónap volt felkészülni a sikeres pályázat után, amely során Los Angelest sikerült legyőzni a "döntőben".

Ez egy felkérés, egy lehetőség, amit Magyarország egyoldalúan lehívhat, ha kíván - erről később fognak dönteni - mondta Fürjes Balázs.

Az érintett sportágak közül a 3x3-as kosárlabdában vagyunk a legjobbak, de hogy a BMX is felfejlődhessen, a most megépített pályák közül kettőt betesznek a nagyvásártelep csarnoképületébe (itt rendezték a World Urban Games-t), a hazai BMX-es közösség itt tud a továbbiakban gyakorolni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újra World Urban Games-rendező lehet Budapest - Fürjes Balázs
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást