eur:
393.41
usd:
368.02
bux:
65971.16
2024. április 24. szerda György
Szoboszlai Dominik (k) a horvát Marcelo Brozovic (b) és Luka Modric között a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2019. március 24-én. A magyar válogatott 2-1-re győzött.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szoboszlai Dominik hatalmas ugrásra készül

Esterházy Mátyás elárulta: az általa segített labdarúgó az öt legjobb európai bajnokság egyikébe vágyik, olyan csapatba, amelyik a legjobb öt között van.

Terjedelmes interjút adott az európai labdarúgópiac aktualitásaival összefüggésben a Világgazdaságnak Esterházy Mátyás, a legígéretesebbnek tartott, fiatal, magyar futballista, Szoboszlai Dominik menedzsere, aki nem foglalkozik azzal, hogy ügyfele megdönti-e Dzsudzsák Balázs 19 millió eurós átigazolási magyar rekordját; Szoboszlai értékét jelenleg 12 millióra taksálja a Transfermarkt.

"Nem csinálunk versenyt ebből. Jelen pillanatban a fejlődés a legfontosabb, és Dominik ebből a szempontból most nagyon jó úton jár" - fektette le az idén Bajnokok Ligája-főtáblás RB Salzburg középpályásával kapcsolatban Esterházy Mátyás, és szerinte "a tervek már egy ideje meglehetősen világosak és tiszták. Dominik, az édesapja és én együtt, közösen hozzuk meg a döntéseket.

A játékos célja, hogy az öt topliga öt legjobb csapatának valamelyikéhez szerződjön. Az idei cél pedig az, hogy ez realitás legyen."

Szoboszlai önbizalmáról elmondta, amikor a nyilvánosság egy Arsenal-szintű csapat megkereséséről értesül, akkor egyértelmű, hogy a labdarúgó magabiztossága "megfelelően egészséges". "Nekem az a feladatom, hogy ezt az önbizalomszintet megfelelő egyensúlyban tartsam. Hangsúlyozom, hogy eszem ágában sincs Dominik önbizalmát és a saját magáról kialakított képét letörni vagy visszafogni, mert

soha nem a visszahúzódó, szerény emberekből lettek a világhírű sportolók"

- tette hozzá.

Példaként elmondta, a teniszező Novak Djokovic éppen a mentális erejével emelkedik mindenki fölé, olyan mértékű önbizalma van, hogy vesztes meccseket fordít meg ezzel. "Ha egy magyar sportoló úgy viselkedne, mint ahogy néha ő, akkor itthon karóba húznák" - fogalmazott.

Hogy jó-e hamar kiszabadulni a magyar közegből egy focistának, arról elmondta, Gera Zoltán, Huszti Szabolcs és Juhász Roland sok magyar élvonalbeli meccsel a lábában ment ki, de nekik nem is volt lehetőségük korábban, hiszen az uniós csatlakozás előtt voltak fiatalok, Gulácsi Péter, Szalai Ádám, Stieber Zoltán és Szoboszlai Dominik viszont egészen fiatalon elment. "Mindkettő működött, a legfontosabb kérdés a játékos minősége. Rendkívül fontos azonban, hogy ha fiatalon itthon marad valaki, akkor 17-18 évesen legyen stabil tag egy első osztályú csapatban. Ha erre nincs esély, akkor az első alkalommal menni kell külföldre."

Szerinte "meg kell érteni, hogy jelen pillanatban mi a tápláléklánc legalján vagyunk, és képességeinkhez mérten kell a piacon működni" - mondta ezt azzal kapcsolatban, hogy jelenleg nem reális több millió euróért labdarúgót eladni az NB I-ből. A folyamatot pedig tovább hátráltatja, hogy a Fradi és a Fehérvár is egy-egy kupasorozat főtáblájára igyekszik, így nem nagyon tud teret adni fiatal, piacképessé tehető labdarúgónak, ez az esély inkább a magyar középcsapatoknak lehetne nagy.

Esterházy Mátyás úgy látja, jó, hogy az állam beszállt a foci infrastrukturájába, viszont a működés nem piaci.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×