Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A Dinamo Zagreb kiütötte a Ferencvárost

Infostart
2019. augusztus 13. 19:59
A Dinamo Zagreb az első félidő után még „csak” 1-0-ra vezetett, a másodikban kiütötte a Ferencvárost a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében. A zöld-fehérek a BL-ből kiestek, a nemzetközi kupaküzdelmekből azonban nem, a jövő héten az Európa-ligában a Maccabi Tel-Avivval vagy a litván Suduvával játszanak majd.

Az élő közvetítés a cikk második felében olvasható vissza.

A Ferencváros hazai pályán 4-0-ra kikapott a Dinamo Zagrebtől a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának keddi visszavágóján a Groupama Arénában, így búcsúzott a sorozattól. Az 1-1-es zágrábi összecsapás után a Groupama Arénában is voltak jó periódusai a magyar bajnoknak, ám a horvát csapat remek százalékkal használta ki gólszerzési lehetőségeit, és megérdemelten jutott a BL playoff-körébe.

Erős kezdés, kihagyott nagy helyzetek

A telt házas mérkőzés első perceiben mindkét csapat előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, az első negyed óra végén a spanyol Dani Olmo, a nyári U21-es Európa-bajnokság legértékesebb játékosának remek kiugratása után Ademi 11 méterről vette be Dibusz kapuját. A gól után a Dinamo maradt fölényben, a Ferencvárost ugyanakkor a 30. perc után több gólhelyzetet is ki tudott dolgozni, de az állás ennek a szünetig nem változott.

A fordulást követően szinte azonnal megduplázta előnyét a horvát együttes: Orsic beadását Petkovic továbbította a magyar csapat kapujába. Hét perccel később Olmo volt eredményes, ezzel végleg eldöntötte a továbbjutást. Az FTC Civic kiállítása miatt a 69. percben emberhátrányba került és komoly gólhelyzetet már nem tudott kialakítani, sőt, a riválisnál a hajrában a csereként beállt Gojak is betalált. Az utolsó percben a vendégek részéről Petkovic büntetőt rontott.

A folytatás

A Dinamo Zagreb a főtáblára kerülésért a norvég Rosenborggal találkozik.

A Ferencváros - amely legutóbb a 2004/2005-ös idényben szerepelhetett az akkor még UEFA Kupának hívott második számú európai sorozat főtábláján - az Európa-liga rájátszásában folytatja az izraeli Makkabi Tel-Aviv vagy a litván FK Suduva ellen.

A párharc első mérkőzését jövő csütörtökön idegenben vívja Szerhij Rebrov vezetőedző csapata, a visszavágóra augusztus 29-én kerül sor. A továbbjutó ősszel az Európa-liga csoportkörében szerepel.

Az élő közvetítés

A zöld-fehérek összeállítása: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Civic – Zubkov, Sigér, Haratin, Tokmac – Skvarka, Szihnyevics

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, előbb Tokmac került helyzetbe, majd a horvátok két kísérletét hárította Dibusz Dénes.

A tizenhatodik percben vezetést szerzett a horvát bajnok, Sigér kisebb hibája után Dani Olmo nagyszerű labdát adott a középen a védők közé berobbanó Ademinek, aki ziccerből, nyolc méterről bevette Dibusz Dénes kapuját. Ferencváros–Dinamo Zagreb 0-1, összesítésben 1-2.

Leovac éles szögből a kapu mellé lőtt. A másik oldalon Szihnyevics kísérletezett.

A labdabirtoklást tekintve kiegyenlített lett a játék, de a Dinamo támadásaiban több a veszély. A több mint húszezer néző nagyon szeretne zöld-fehér gólt látni, nagyszerű a hangulat.

Próbálkozik a Ferencváros, benne van a játékában a gólszerzés lehetősége.

A félidő utolsó másodpercében Sigér 22 méteres lövése után a labda a jobb kapufán csattant.

A szünetre a horvátok mehetnek előnnyel, de semmi sincsen lefutva.

A második félidő horvát góllal kezdődött, Orsic és Petkovic végigvitte az akciót, utóbbi nyolc méterről üresen maradva, kicsit estében a kapu jobb oldalába lőtt. Ferencváros–Dinamo Zagreb 0-2, összesítésben 1-3.

A Fradinak most már három gólt kellene szereznie a továbbjutáshoz.

Dani Olmo, Ademi, Dani Olmo kényszerítőzés után az ifjú spanyol csillag belőtte a továbbjutást végleg eldöntő, harmadik vendéggólt. Ferencváros–Dinamo Zagreb 0-3, összesítésben 1-4.

Tokmac a lecserélése előtt még nagy helyzetbe került, éles szögből keresztbe, fél méterrel a kapufa mellé lőtte a labdát. Varga Roland állt a helyére.

Civic egy felesleges szituációban megkapta a második sárga lapját. A kiállításban nem az a gond, hogy ezen a mérkőzésen tíz emberrel játszik tovább a Ferencváros, hanem hogyí a bosnyák védő a következő fordulóban nem léphet pályára.

A kiállítás szülte kényszercsere: Skvarka lement, Heister állt a helyére.

Dibusz első hibája után túl messzire pattant ki a kapusról a labda, Gojak tizenhat méterről a kapuba passzolta a labdát. Ferencváros–Dinamo Zagreb 0-4, összesítésben 1-5

Franck Boli szűk tíz percet kap első ferencvárosi mérkőzésén. Szihnyevicset váltotta.

Heister szabálytalankodott Orsiccsal szemben, a bíró tizenegyest adott, Petkovic a kapu fölé emelt.

Vége, a Dinamo Zagreb 5-1-es összesítéssel továbbjutott.