Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Sós Csaba: már az utazás is akut stressz

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2019. július 20. 10:00
Tíz nap mindenképpen kell az akklimatizációhoz a világbajnokság helyszínén - mondta Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. A vasárnap kezdődő versenyeken segítők sora szolgálja ki az úszókat, csak az szab határt, hogy korlátozták az akkreditálható emberek számát.

Az olimpiai ciklus egyik legfontosabb eseménye úszásban a nyári játékok előtt egy évvel szervezett világbajnokság - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba elmondta, a kvangdzsui vb-n mindenki indul, már csak azért is, mert ez a verseny már az olimpia jegyében zajlik, így csak az hiányzik, aki beteg vagy már visszavonult.

A helyszín különleges feladatot ad a szakembereknek, hiszen az időeltolódással járó utazás akut stressz, csak abban van különbség, hogy van, akit jobban, van, akit kevésbé terhel meg.

"Az idegrendszer hamar átáll, de amíg valaki megszokja, hogy akkor kel, akkor úszik, akkor eszik, és akkor alszik, ez a tapasztalatok szerint tíz nap. Ha tetszik, ha nem" - mondta a szövetségi kapitány.

A csapatnak fontos tagjai az úszókat segítő szakemberek, egy részük Kvangdzsuba is az úszókkal tart.

"Masszőrből és gyúróból nincs annyi a földön, amennyi ne kelne el. Ez majdnem fontosabb az úszóknak, mint hogy esznek.

Most öt gyúróval vágunk neki, de ha még kettőt vinnénk, az is jó lenne, csak korlátozott, hogy hány embert lehet akkreditálni" - mondta Sós Csaba, és hozzátette, egy orvos lesz kint a küldöttséggel, és egy nagy táskával rohangászik majd a versenyzők között. "Reméljük, hogy nem lesz rá szükség" - jegyezte meg a szakvezető.

Az úszókkal dolgozik dietetikus és pszichológus, azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy szüksége van-e ilyen segítségre.

"Ahol egy-két századon múlik minden, bárkinek a segítsége meghatározó lehet abban, hogy valaki a márványtáblára kerül-e" - mondta a kapitány, de jelezte, Dél-Koreába nem visznek sem dietetikust, sem pszichológust. "Nincs az a szakembergárda, amely ne kelne el, de nincs módunk mindenkit vinni" - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sós Csaba a vb jelentőségéről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sós Csaba az akklimatizálódásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást