eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Märcz Tamás szövetségi kapitány a magyar férfi vízilabda-válogatott edzésén a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban a csoportmérkőzések megkezdése előtti napon, 2019. július 14-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Märcz Tamás: játszunk akár a halállal is

A magyar férfi vízilabda-válogatott a spanyolok legyőzésének és a csoport másik meccsének eredményének köszönhetően biztosan az első helyen jut tovább, így már negyeddöntős a kvangdzsui világbajnokságon.

A magyarokkal azonos csoportban szereplő új-zélandi válogatott 8-8-as döntetlent játszott a dél-afrikai csapattal, ami azt jelenti, hogy Märcz Tamás együttese a záróforduló eredményétől függetlenül a C jelű négyes élén végez, azaz közvetlenül a negyeddöntőben folytatja majd szereplését a kvangdzsui világbajnokság férfi vízilabda tornáján. A magyarok a csoport utolsó mérkőzésén a dél-afrikaiakkal találkoznak közép-európai idő szerint pénteken 1.30 órától.

A spanyolok 13-11-es legyőzése után Märcz Tamás szövetségi kapitány azt mondta: a válogatott nagyszerű teljesítményt nyújtott, de a negyeddöntőt megelőző hat napban még tovább kell "húzni" felfelé az együttes formáját.

"Ugyanazokat a taktikai elemeket játszottuk, mint amiket Dumi (Varga Dénes) kiválása előtt is gyakoroltunk. Azt tudtuk, hogy ez egy fárasztóbb meccs lesz, ráadásul már Új-Zéland ellen is látszott, hogy sokkal nehezebb tíz emberrel végig játszani egy találkozót" - nyilatkozta a 45. születésnapját ünneplő szakember a csoportelsőségről döntő találkozót követően.

"Mindenki egy picit többet vállal, Dumi hiányában egyel előrébb kellett lépnünk. Azért a csapatkapitányunk nem vesztettük el, ott van velünk" - tette hozzá annak kapcsán, hogy az olimpiai- és világbajnok klasszis ujjtörés miatt elképzelhető, hogy az egész tornát csak a kispadról követheti végig.

A spanyolok elleni összecsapásról Märcz Tamás megjegyezte, a három negyeden keresztül tartó kiváló védekezés hozta meg a sikert: "azokat a lövőket hagytuk ott, akiket mi szerettünk volna, elől pedig élesek voltunk.

Elbizonytalanítottuk őket, és kivettük azokat a klasszisaikat, akik el tudnak dönteni mérkőzéseket".

Hozzátette, a negyedik negyedben elkövettek egy-két taktikai hibát, amit a spanyolok gyors lefordulásos gólokkal büntettek, ugyanakkor fizikailag nem őrlődtek fel.

"Hat nap múlva újra egy nagyon fontos mérkőzés lesz, amelyen ismét a topon kell majd lennünk, de nem félek a folytatástól. Tudtuk, hogy ha ezt behúzzuk, akkor a rendelkezésre álló időben még feljebb tudjuk húzni a formánkat medencés és tornatermi edzésekkel, hogy még jobb állapotba kerüljünk. Minden lehetőséget, edzést, videózást megragadunk ennek érdekében" - mondta.

Ugyan a dél-afrikaiak elleni csoportmérkőzés még hátravan, de papírforma alapján ott nem lehet problémája a magyaroknak, a hat nap múlva sorra kerülő negyeddöntőben pedig jó eséllyel az A csoport második helyezettjével, az olimpiai bajnok Szerbia, Montenegró, vagy Görögország legjobbjaival kerülhetnek szembe.

"Mindegy, hogy melyik csapat jön, nagyon erős lesz, hogy úgy mondjam, az a halál oldal, mi pedig játszunk akár a halállal is."

Varga Dénes: egyre jobban vagyok

Büszke a magyar férfi vízilabda-válogatottra Varga Dénes csapatkapitány, aki ujjsérülés miatt nem játszott.

"Nagy kérdőjel volt, hogy mennyire tudunk majd összeállni, de azt gondolom, hogy talán még egy lökést is adott a csapatnak az, hogy csak kintről tudtam segíteni. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, mert azt mondhatom, simán megvertük a spanyolokat" - nyilatkozta az olimpiai- és világbajnok klasszis, akinek a lövő kezén az egyik ujja törött el az Új-Zéland elleni nyitómérkőzésen.

"Tetszett, hogy nagyon fegyelmezettek voltunk,

betartottuk azt az alapvető taktikát, hogy a három legveszélyesebb játékosukat nem igazán hagytuk kapura lőni, levettük őket a pályáról, ez pedig alapvetően meghatározta a mi támadásainkat is" - tette hozzá a Ferencvárossal a mostani szezonban mindent megnyerő Varga, aki a sérülésével kapcsolatban nem árult el részleteket: "egyre jobban vagyok, ezt a témát pedig ezennel le is zárnám, a csapat menetel és jó úton van".

Varga vezérszerepét a vízben klubtársa, Vámos Márton vette át: "ez abszolút tudatos volt, így hogy Dénes csak a partról tud instrukciókat adni, valakinek át kell venni a szerepét, s azt gondolom, én vagyok az egyik olyan tapasztalt játékos, aki ezt meg tudja tenni, s hallgatnak is rám a többiek".

A Bajnokok Ligája-győztes FTC balkezes világbajnoka hozzátette, a védekezésünkkel teljesen leamortizáltuk a spanyol csapatot, és ő is kiemelte, hogy a rivális legfontosabb játékosait sikerült kivenni a meccsből.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×