eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla
Határ Bernadett, a magyar válogatott játékosa, miután csapata 62-59-re kikapott Nagy-Britanniától a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében a Belgrád Arénában 2019. július 4-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyar könnyek a drámai vereség után

A magyar válogatott nagy csatában kikapott Nagy-Britanniától a szerb-lett rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság belgrádi negyeddöntőjében, de ha megnyeri szombaton az alsóházi helyosztót, még kijuthat az olimpiai selejtezőtornára. Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a britek tudták, hogy mit kell tenni a magyar csapat ellen

A két válogatott első összecsapása a csapatkapitány Raksányi Krisztina négy pontjával kezdődött, majd Turner triplájával 7-0 állt a nagyórán. Az ellenfél a 9. percben, 11-11-nél érte utol a magyarokat, majd a nyitónegyed végére már vezetett. A folytatásban kilenc ponttal elhúzott a rivális (15-24), és Székely Norbert időkérése sem segített: a sokat rontó együttes 13 perc alatt 6 pontot hozott össze. Tízpontos hátrányban jókor jött Dubei Debóra hármasa, a nagyszünetben ezzel együtt 22-32 volt az állás.

A félidei statisztikából kitűnt, hogy a 11 pontos Fagbenle vezette britek jobban dobták a kétpontosokat (30/47 százalék), 19 triplakísérletükből öt volt sikeres - a magyarok hétből kettőig jutottak -, emellett a lepattanócsatát is ők nyerték (19/22).

Térfélcsere után 14 pontra nőtt a távolság, amelyet büntetőkkel sikerült tízre faragni, miközben sorra maradtak ki a magyar helyzetek. Raksányi hármasára felzúgott a "Ria, Ria, Hungária" a nézőtéren, ám Fagbenle 18. pontja gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

A 38-48-ról induló zárószakaszban hat pontra feljött a válogatott, de Chema Buceta együttese visszavette az irányítást, a tarthatatlan Fagbenle pedig már 27 pontnál járt. Öt perccel a vége előtt aztán rákapcsolt a Székely-együttes, és Turner triplájával a 40. percben 59-60 állt az eredményjelzőn. Az izgalmas hajrában a magyaroknak labdájuk volt a győzelemhez, majd az egyenlítéshez is, de Studer Ágnes távoli dobása két pattanás után lejött a gyűrűről.

A magyar válogatott a szombati, olimpiai selejtezőtornáért kiírt alsóházi rájátszásban a 18 órakor kezdődő francia-belga csata vesztesével találkozik. A nemzeti csapat tagjai a csütörtöki összecsapás végén a "Nem adjuk fel az olimpiát!" kiáltással köszönték meg a szurkolók támogatását.

Kevésen múlt

Székely Norbert szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a várakozásoknak megfelelően szoros mérkőzésen vannak túl:

"Nagyon kevésen múlt. A britek tudták, hogy mit kell tenniük ellenünk, mi felkészültünk Fagbenléből, de nem tudtuk megállítani, ez volt az egyik kulcsmomentum. Az utolsó negyedben feljavultunk valamelyest, közelebb kerültünk az ellenfélhez, és volt esélyünk fordítani" - jelentette ki a szakember hozzátéve,

nem használták ki igazán a nagy játékosokat a palánkok alatt.

A nyolcpontos Horti Dóra kifejtette, a három szünnap talán túl sok volt a csapat számára.

"Nem voltunk olyan agresszívek, mint eddig, a britek jobbak voltak, és megérdemelten nyertek.

Remélem, minél hamarabb túltesszük magunkat ezen a vereségen, mert szombaton szeretnénk győzni, és kijutni az olimpiai selejtezőre" - fogalmazott a szülés után visszatért center.

A britek spanyol mestere, Chema Buceta közölte, Fagbenle remeklése mellett a fantasztikus csapatmunka volt a siker záloga.

"Az Eb előtt el akartunk érni valamit, és megcsináltuk. Tudom, hogy jó játékosaim vannak, és büszke vagyok rájuk. Amellett, hogy először jutottunk be a negyeddöntőbe, először van ennyi újságíró a sajtótájékoztatónkon is" - fűzte hozzá tréfásan.

A csapat képviseletében Johannah Leedham azt mondta, senki sem gondolta volna, hogy eljutnak a kieséses szakaszig, de most már az olimpia is reális cél lehet a számukra.

"Nem játszunk gyönyörű kosárlabdát, de nem baj, ez így jó nekünk. Soha nem volt még ennyire motiváló és pozitív személyiségű edzőm, mint Chema" - jelentette ki könnyekkel a szemében.

Út az olimpiára

Az Eb-ről az első hat helyezett - azaz az elődöntősök mellett az alsóházi rájátszás két győztese - vehet részt a jövő februárban sorra kerülő, 16 csapatos kvalifikációs tornán. Ennek során négy kvartettben küzdenek majd a csapatok, és mindegyikből az első három jut ki a tokiói játékokra. Érdekesség, hogy a selejtezőtornán a tavaly világbajnok Egyesült Államok és a házigazda Japán is szerepel, noha ők már automatikusan kvótához jutottak, így a számukra nincs tétje a kvalifikációnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×