Nyitókép: Mahmúd Háled

A nagy Neymar-kanyar: minden út Barcelonába vezet

Infostart / Dénes Tamás
2019. június 25. 12:48
A barcelonai vezető sportnapilap, a Sport szerint megszületett a szóbeli egyezség Neymar és a Barça között arról, hogy a brazil szupersztár visszatér a katalán klubhoz. Neymar ötéves szerződést kap, ha a pénzügyekben sikerül egyezségre jutni a PSG-vel.

Neymar nem Ronaldinho – ezt a veretes igazságot alkalmasint nem az évezred első éveinek abszolút szupersztárja iránt rajongók, hanem a párizsiak (biztos azért akad a két „halmaz” között átfedés…) is megfogalmazhatják. Objektív és szubjektív okok egyaránt közrejátszottak abban, hogy Neymar az elmúlt két évben nem vagy legfeljebb nagyon ritkán, s nem a legfontosabb mérkőzéseken tudta csak megismételni azt a teljesítményét, ami miatt a világ legdrágább játékosa lett.

A környezetéből hónapok óta szivárognak ki olyan hírek, melyek alapján tudhatjuk,

már régen megbánta a távozását a Camp Nouból.

A helyzetet a közelmúltban egyértelműsítették a PSG-ben játszó hontársainak, Thiago Silvának és Marquinhosnak a nyilatkozatai, akik arról beszéltek, az a fontos, hogy Neymar boldog legyen, ott kell futballoznia, ahol ezt el tudja érni. A PSG vezérkara sem marasztalta, amikor a főtulajdonos Nasszer al-Khelaifi a keretéről beszélt, Kylian Mbappé kapcsán hangsúlyozta, hogy „200 százalék, hogy a következő idényben is a PSG-ben játszik majd”, Neymar kapcsán ilyet soha nem emlegetett.

Valószínűsítette, hogy realitássá válhat a klubcsere Daniel Alves bejelentése is, aki nagyon jó barátja Neymarnak, nyilván nem ok nélkül menne vissza a Barcelonához. (Igaz, a klub egyelőre nem jelezte érdeklődését.)

De a legfontosabb lépés talán Lionel Messi és Josep María Bartomeu, a Barcelona-elnök telefonbeszélgetése volt, amelyben az öltöző hangadója jelezte a klub első emberének,

ők maguk is szeretnék, hogy Neymar visszatérjen.

A madridi napilap, a Marca a Copa Américán kérdezgette a brazil szurkolókat arról, hogy ők milyen mezben szeretnék Neymart látni a következő idényben. A döntő többség a Barcelonára voksolt…

Akadt néhány orvosolható probléma még az ügyletben, ilyen volt, hogy Neymarnak állítólag bele kell egyeznie fizetéscsökkentésbe (tekintve, hogy a világ harmadik legjobban kereső sportolója, ez nem fogja csődbe vinni), s hogy vissza kell vonnia a Barcelona ellen indított pert, amelyben ki nem fizetett prémiumait követelte. A katalán klub feltételei között szerepel, hogy Neymar a nyilvánosság előtt jelentse ki, maga kezdeményezte, hogy távozzon a PSG-től, hogy kérjen elnézést a Barcelona szurkolóitól az elválás időszakában tanúsított viselkedéséért, s jelezze, hogy hibát követett el, amikor a Barcelonát elhagyta a PSG kedvéért. Ezekkel aligha lesz probléma.

De ha érkezik Neymar, mi lesz a francia világbajnok, Antoine Griezmann sorsa? Lapértesülések szerint a csatár már márciusban megegyezett a Barcelonával, azzal a feltétellel, hogy június 30-ig mindkét fél elállhat a szerződéstől. Egyre fogynak a napok, egyre kevésbé valószínű, hogy bármelyik fél is ezt megtegye. Lehetséges opció lenne (lett volna?), hogy Griezmann a PSG-hez igazoljon, ezzel is csökkentve Neymar árát, de sokkal valószínűbb, hogy ha a katalánok játékossal „fizetik” a vételár egy részét, az Coutinho lesz. Aki egyébként meglehetősen bizonytalanul nyilatkozott a Copán a saját jövőjével kapcsolatban. („Nem tudom, hol fogok játszani.”)

A barcelonai Sport már arról álmodozik, hogy a 2015-ös BL-t megnyerő csatártrió, Messi, Luis Suárez és Neymar együtt játszik majd, s még csatlakozik hozzájuk Griezmann is. Megjelöli a Barçánál familiáris 4-3-3-as felállást, eben Suáreznek alapesetben nem jutna hely, Griezmann, Messi, Neymar kezdene. Ám létezik egy 4-4-2-es formáció, amelyben a négy középpályásból kettő Griezmann és Neymar lenne, elöl pedig maradna Suárez és Messi. Horribile dictu, e négyesnek a legalkalmasabb a 4-2-3-1-es felállás lehet, amelyben a védelem és a két védekező középpályás előtt Messi irányítana, előtte játszana a két szélen Griezmann és Neymar, míg az ék szerepét Suárez töltené be.

Túl szép, hogy igaz legyen?