eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma
Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője (j) vezeti a mezőnyt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Francia Nagydíjának rajtja után a Paul Ricard versenypályán, a dél-franciaországi Le Castellet-ben 2019. június 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Unalomba fojtották Hamiltonék a Francia Nagydíjat

Az ötszörös vb-győztes rajt-cél győzelmet aratott, sikere egy pillanatig nem forgott veszélyben, de a mögötte autózók sem sokat csatáztak egymással. A második helyen Valtteri Bottas, a harmadikon Charles Leclerc, a negyediken Max Verstappen, az ötödiken Sebastian Vettel ért célba.

Ahogy a szombati időmérő során, úgy a vasárnapi rajt után is magabiztosan tartotta meg vezető helyét Lewis Hamilton, és a legjobb hétben is csak a két McLaren között volt helycsere, az ötszörös világbajnok mögött Bottas, Leclerc, Verstappen, Sainz, Norris és Vettel haladt.

Az ötödik körben Vettel megelőzte Norrist, ezzel előrelépett a hatodik helyre, majd két körrel később Sainzot is maga mögé utasította. Az időmérőn remeklő McLaren versenytempója jóval gyengébbnek bizonyult, de

mivel a Ferrarival a négyszeres világbajnok nagyjából 10 percig legalább az egyik McLaren mögött autózott, komoly hátrányba került az élmezőnyhöz képest,

és ezután is viszonylag távol volt Verstappentől.

Szinte körről körre nőtt a kölönbség az élmezőny tagjai között, a McLaren pilótái nagyon lemaradtak, Vettel felzárkózott Verstappenre, de még a 20. körre is 3 másodperc volt a hátránya.

Verstappen ezután meglátogatta szerelőit, miközben a Ferrarinál Leclerc autóján cserélték le az abroncsokat, Vettelt pedig próbálták minél tovább kint tartani.

Féltávhoz közeledve Hamilton előnye már 8 másodperc volt Bottasszal szemben, amikor a finn pilótát kihívta a Mercedes kerékcserére. Utána következett a címvédő is, aki még ebből is jól jött ki, még nagyobb, 11 másodperces előnnyel folytathatta csapattársával szemben.

A verseny második fele aztán már szinte semmi izgalmat nem hozott, még egy csata sem körvonalazódott az élmezőnyben, Bottas nagyjából 12 másodpercre követte Hamiltont, míg a két Mercedes mögött is sokáig folyamatosan nyílt az olló, a célegyenest leszámítva alig láthatták egymást a riválisok.

Némi izgalmat a 45. körben a két Torro Rosso küzdelme hozott a 14. helyért...

A hajrában néhány másodpercre elrendelték a biztonsági autós szakaszt, ezután néhány kisebb csata kialakult, Leclerc megtámadta Bottast, de nem járt sikerrel, Norrist a hajrában három riválisa is megelőzte, Vettel pedig a friss lágy gumikon megfutotta a leggyorsabb kört, de így is maradt ötödik.

Hamilton nagyon magabiztosan nyert, és 36 pontra növelte előnyét az összetettben Bottashoz képest. A brit sztár

nyolcból hat futamot nyert idén, és - bár a szezon több mint fele még hátra van - nyílegyenesen halad hatodik világbajnoki címe felé.

A verseny után mosolyogva azt mondta, hogy nem tudja megunni ezt az érzést.

A szezon jövő héten az Osztrák Nagydíjjal folytatódik.

A vb-pontversenyek állása 8 futam után (még 13 van hátra):

pilóták:
1. Hamilton 187 pont
2. Bottas 151
3. Vettel 111
4. Verstappen 100
5. Leclerc 87
6. Pierre Gasly (francia, Red Bull) 36
7. Sainz 26
8. Ricciardo 22
9. Räikkönen 17
10. Kevin Magnussen (dán, Haas) 14
11. Hülkenberg 14
12. Norris 13
13. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 13
14. Danyill Kvjat (orosz, Toro Rosso) 10
15. Alexander Albon (thaiföldi, Toro Rosso) 7
16. Lance Stroll (kanadai, Williams) 6
17. Romain Grosjean (francia, Haas) 2

csapatok:
1. Mercedes 338 pont
2. Ferrari 198
3. Red Bull 136
4. McLaren 39
5. Renault 36
6. Racing Point 19
7. Alfa Romeo 17
8. Toro Rosso 17
9. Haas 16

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×