eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Pusztai Liza (j) és az orosz Olga Nyikityina a düsseldorfi vívó Európa-bajnokság női kard csapatversenyének döntőjében 2019. június 20-án. A magyar csapat ezüstérmet szerzett.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Magyar kardsiker Düsseldorfban

Ezüstérmet nyert a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású kardcsapat csütörtökön a vívók düsseldorfi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságán.

A magyarok reggel a fehéroroszok ellen nyertek, majd a negyeddöntőben az egy éve ezüstérmes ukránok, az elődöntőben pedig a tavaly világbajnok franciák ellen arattak bravúros győzelmet. Utóbbi mérkőzésük kora délután véget ért, így az esti döntőig nagyon hosszú, ötórás szünet következett. Ez idő alatt a többi párharc zajlott női kardban és férfi tőrben. A magyar csapat tagjai visszamentek a csarnoktól kétszáz méterre lévő szállodába, majd a finálé előtt bő két órával tértek vissza a vívóterembe.

A nap utolsó mérkőzésén a világranglistán második, címvédő oroszokkal szemben léptek pástra, és ezúttal már nem borult a papírforma. Az ellenfél, melyben két riói olimpiai bajnok is volt, fokozatosan húzott el, jó darabig minden asszót megnyert néhány tussal, így a hatodik párharcra már tíz fölé nőtt a különbség. Az egyetlen győzelmet Márton aratta, aki a nyolcadik párban 7-5-re verte Szofija Velikaját. Magyar oldalon is voltak szép tusok, de az oroszok határozottabban vívtak és magabiztosan nyertek.

A második hely kiharcolása ugyanakkor nagy siker a női kardozóknak, és sokat is ér az olimpiai kvalifikációs menetelésben.

Katona Renáta elmondta, hogy a fehéroroszok elleni, első mérkőzéstől tartottak, mert a nyolc közé kerülés mindig nehéz. Az ukránok elleni negyeddöntőre rátérve megemlítette, hogy velük mindig szoros mérkőzéseket vívnak, a 7-1-es asszójáról pedig, melyet a nyolcadik párban nyert meg, annyit jegyzett meg, Komascsukkal mindig szorosakat vív és érzi a stílusát.

"Úgy voltam vele, hogy meg tudom fordítani a mérkőzést, és bíztam abban, hogy Liza majd jól fejezi be" - tette hozzá."Őszintén szólva nagyon tartottam Harlantól, de az asszó végére megéreztem a vívását. Szerencsére 44-44-nél is pontosan tudtam, mit fog csinálni, hogy védeni akar, és ezért támadtam meg" - árulta el Pusztai Liza az ukránok elleni egytusos siker titkát. Az egész napot illetően úgy fogalmazott: "Nagyon jól éreztem magam, élveztem a vívást, még a nehéz, befejező asszókat is".

Gárdos Gábor, a női kardozók vezetőedzője azzal érzékeltette, hogy mit jelent az ezüstérem megszerzése, hogy emlékeztetett rá: ebben a szezonban egy ötödik és egy második helyük volt, azóta a legjobb nyolc közé se kerültek.

"Ez egy fejlődőképes csapat és azok a lányok is, akik most nem voltak itt, együtt készülnek velünk - nyolc-tíz lányról beszélhetünk -, ők mind benne vannak ebben az eredményben, és az ő támogatásukkal fogunk mi fejlődni" - tette hozzá.

Magyar női kardcsapat Európa-bajnokságon ezt megelőzően 2002-ben nyert érmet, akkor is ezüstöt, amikor Moszkvában ugyancsak az oroszoktól kapott ki a döntőben. Legutóbb dobogós helyezetést világversenyen a 2005-ös, lipcsei vb-n harcolt ki, melyen harmadik lett.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×