eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Manchester City játékosai ünnepelnek a trófeával a Brighton elleni bajnoki labdarúgómérkőzés után Brightonban 2019. május 12-én. A Manchester City 4-1-re győzött, és megszerezte hatodik bajnoki címét.
Nyitókép: MTI/EPA/James Boardman

Pep Guardiola eddigi legkeményebb menete

Egyik bajnokesélyes sem hibázott a Premier League utolsó fordulójában, így – a várakozásoknak megfelelően – a Manchester City lett a bajnok. Kár, hogy a futballban nincs (vagy csak nagyon ritkán van…) holtverseny.

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere, amikor gratulált a Citynek, azt mondta,

„két idény alatt 198 pontot szereztek, nem rossz”.

Annyira nem, hogy a Premier League történetének legmagasabb (2017–2018: 100) és második legmagasabb (2018–2019: 98) pontszámát érte el Pep Guardiola legénysége. Mégis, micsoda különbség volt a két szezon között!

Az előzőben a City féltávnál, a 19. forduló után már tizenhárom ponttal vezetett a második helyen álló Manchester United előtt, a bajnokság első felében összesen két (!) pontot hullajtott el. Tavasszal további tizennégyet, de ez is belefért, rekordpontszámmal lett bajnok, 19 pontot verve az ezüstérmes városi riválisra. A Liverpool 75 pontot gyűjtve negyedik lett, 84-38-as gólkülönbséggel.

A 2018–2019-es idényre Jürgen Klopp rengeteg pénzt elköltve, de alaposan megerősítette a védelmét, s miközben a Salah, Firmino, Mané trió vezérletével a csapat több gólt szerzett, mint egy évvel korábban (89), tizenhattal kevesebbet kapott. Huszonkét pontot javított az előző idénybeli teljesítményén.

Ám a harmincéves várakozás tovább tart, a Liverpool 1990-es bajnoki címe még mindig a legutóbbi titulust viseli a klubnál

A mikor és hogyan veszítette el a bajnoki versenyfutást kérdésekre könnyű válaszolni: túl sok döntetlent játszott a Cityhez képest, februárban bukta el a vetélkedést, amikor (pontosan január 30. és március 3. között) hat mérkőzéséből négyen döntetlent játszott csak. Hiába kapott ki csak egyszer a bajnoki idényben (január 3-án, Manchesterben a Citytől, azt a meccset – akkor a Liverpool előnye miatt – bajnoki döntőként harangozta be a brit sajtó, végső soron tényleg az lett…), szemben riválisa négy vereségével, a hét döntetlen nagyon sok a kékek kettőjével szemben.

Az év játékosa Virgil van Dijk, a legjobb kapus Alisson Becker, a gólkirály holtversenyben Mohamed Salah, Sadio Mané és az arsenalos Pierre-Emerick Aubameyang lett,

az egyéni címeket a liverpooliak nyerték, de a Cityt koronázták bajnokká.

(Maradva a gólkirályoknál: példátlan az európai futball történetében, hogy egy topbajnokság élén három afrikai válogatott futballista végezzen.)

Tegyük hozzá: nem érdemtelenül. Dion Dublin, a BBC egyik elemzője, korábbi angol válogatott csatár mondta vasárnap este, hogy a Manchester City a Premier League történetének talán legerősebb csapata, a Liverpool pedig nagyon szoros második. Nem sok edző mondhatja el magáról – ha volt egyáltalán, bevallom, nem jut eszembe ilyen –, hogy Spanyolországban, Németországban és Angliában is meg tudta védeni a bajnoki címét, mint ahogyan jó esélye van arra, hogy az első legyen, aki ebben a három országban duplázni tudott, azaz ugyanabban az idényben bajnok és kupagyőztes is legyen.

„Ez volt az eddigi legkeményebb bajnoki címem”

– mondta Pep Guardiola, s aligha téved. Miután a Pool az utolsó kilenc bajnoki meccsét mind megnyerte, az övéi sem hibázhattak. A City fantasztikus tavaszt produkált: az idény utolsó 14 bajnoki mérkőzését megnyerte. A december 26-i, a Leicester elleni vereség után még 19 forduló volt hátra, ezt a City három pont veszteséggel (kikapott a Newcastle-től január 29-én) játszotta végig.

A Premier League története legnagyobb szezonját zárta. Egy ilyen bajnoki csatával – s négy európai kupadöntős csapattal.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×