Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Este eldől, hogy lesz-e angol házidöntő a Bajnokok Ligájában

Infostart / Dénes Tamás
2019. május 8. 18:22
Lesz-e tiszta angol döntő? Tegnap este óta ezzel a kérdéssel is kiegészült az amszterdami Ajax–Tottenham találkozóról felírható mondatok sora. A Liverpool várja az ellenfelet, eddig csupán egyszer, a 2008-as moszkvai döntőben volt a BL-végjáték mindkét szereplője a Premier League csapata.

A Tottenhamnek, amely korábban még BL-elődöntős sem volt, nemhogy finalista, nem lesz könnyű dolga. Miután az első mérkőzést 1-0-ra elveszítette az Ajax ellen Londonban, így hátrányból kezd a Johan Cruyffról elnevezett arénában.

2008 óta, amikor a Chelsea először jutott története során BL-döntőbe, nem került olyan gárda a fináléba, amely korábban még nem szerepelt. 1996 tavasza óta egyetlen olyan csapat sem lett finalista, aki otthon elveszítette az első mérkőzést – huszonhárom éve éppen az Ajax tudta kijavítani a hazai botlást a görög Panathinaikosz ellen.

Ami kedden sikerült a Liverpoolnak (túl azon, hogy megnyerte a maga mérkőzését pályaválasztóként), vagyis, hogy pótolja két gólerős csatárát, az nem ment a Spursnek nyolc napja Londonban. Harry Kane és Szon Heung Min nélkül vérszegény volt a támadójáték, az Ajax pedig kihasználta egyik nagy helyzetét. A Bajnokok Ligája történetének leggólerősebb ázsiai játékosa amúgy felettébb fontos láncszem: a mostani kieséses szakaszban a Tottenham góljainak éppen a felét szerezte.

A fogadóirodák oddsaiból kiindulva az Ajax óriási favorit, de ha valamit megtanultunk a 2019-es tavasz BL-mérkőzésein, az az, hogy nem szabad hinni a papírformának.

Mauricio Pochettino, a londoni kék-fehérek argentin menedzsere mindazonáltal hangsúlyozza, hogy egyáltalán nem esélytelenek a továbbjutásra, az angol sajtóban pedig olvasható egy számadat, amely szerint 29 százalékos a Spurs sansza a továbbjutásra. (Ebből következően: 71 százalék az Ajaxé.)

Ami az egyébként várhatóan a legerősebb tizenegyével kiálló Ajaxot illeti, az esti lesz a tizenhetedik mérkőzése a sorozatban, ezekből csupán egyet, a Real Madrid elleni otthonit veszítette el. Miután a legutóbbi három hazai mérkőzésén otthon nem nyert, idegenben viszont igen, nem meglepő a statisztika: pályaválasztóként gyengébb a mérlege, mint vendégként. Ugyanakkor, a Manchester United 2010–2011-es csapatának nyomába lépve, az előző két kiírás mindegyikében igaz volt az egyik döntősre (Juventus 2016–2017, Real Madrid 2017–2018), hogy több mérkőzését nyerte meg idegenben, mint otthon.

Az Ajax–Tottenham Hotspur BL-elődöntő 21 órakor kezdődik, az M4 élőben közvetíti, de olvashatják majd az Infostart folyamatosan frissülő tudósítását is.