Nyitókép: Haled el-Fiki

Kassai Viktor pert nyert az őt rasszizmussal vádoló válogatott futballista ellen

Infostart
2019. január 16. 16:46
Kassai Viktor játékvezető nyerte meg a Lipták Zoltán ellen indított személyiségjogi pert.

A diósgyőri labdarúgók szerint a 2017. április 29-én lejátszott Diósgyőri VTK–Vasas bajnokin rasszista szavakat használt Kassai Viktor. A Mezőkövesden lejátszott mérkőzés 74. percében Kassai kiállította Liptákot, a védő a piros lap láttán csaknem nekirontott a bírónak, és csak társai tudták megfékezni, miközben indulatosan vitatta az ítéletet.

Lipták büntetése kapcsán a tárgyalás megtartását kezdeményezte. A meghallgatáson a DVTK játékosa azt állította, hogy a játékvezető „rasszista megjegyzéseket tett” az akkor a klubban szereplő, jelenleg Mezőkövesden futballozó Patrick Mevoungoura.

Kassai beperelte a Liptákot, s most a Győri Törvényszék megállapította, hogy a játékos megsértette Kassai jó hírnévhez való jogát azzal, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsági tárgyalásán valótlanul híresztelte, hogy a játékvezető a 2017. áprilisi Diósgyőr–Vasas mérkőzésen rasszista kijelentést tett színes bőrű csapattársára. A bíróság a személyiségi jogsértés megállapítása mellett 400 ezer forint összegű sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alperest.

Indokolásában a törvényszék kiemelte, hogy Lipták nem tényt állított a fegyelmi tárgyaláson, hiszen nem volt közvetlenül fültanúja az állítólagosan elhangzott rasszista megjegyzésnek, hanem a Mevoungoutól hallottakat híresztelte nagy nyilvánosság előtt. Lipták a bíróság megítélése szerint nem tudta bizonyítani, hogy Kassai szájából elhangzott a rasszista mondat, így ennek híresztelése azért volt sértő, mert a kijelentés tartalma nemcsak rasszista és játékvezetői mivoltához méltatlan, hanem valótlan is.

Az ítélet nem jogerős.