Nyitókép: Andreas Hillergren

Brutális pénzt keresett a Vidi

Infostart
2018. december 18. 12:07
Tizennégy mérkőzést játszott a fehérvári csapat a nemzetközi kupákban, és tisztességes pénzdíjat kapott érte.

Három nyertes és egy vesztes párharc a Bajnokok Ligája selejtezőjében, majd két győzelem, egy döntetlen és három vereség az Európa Liga csoportkörében. Ez a Vidi idei mérlege a nemzetközi porondon, de a Nemzeti Sport Online pedig azt is kiszámolta, mennyi pénzt keresett a magyar bajnok.

A számítások szerint a fehérváriak 10,39 millió eurót (nagyjából 3,3 milliárd forint) kapnak az UEFA-tól.

A Vidi azzal, hogy a BL-selejtezőben eljutott a rájátszásig, 1,14 millió eurót kasszírozott, a rájátszásért további 5 millió euró járt, az EL-főtábla pedig alanyi jogon további 2,92 millió eurót jelentett. Ehhez jön még hozzá a csoportkörös győzelmek után kétszer 570 ezer euró, az egy döntetlenért pedig 190 ezer euró – ezeket összeadva jön ki a 10,39 millió euró.

Ehhez az összeghez még jön a közvetítési díjakból származó bevétel, a jegybevétel, és most már az is pluszpénzt jelent, hogy a Vidi növelni tudta koefficienspontjait, de ezen összegeknél a pontos számok nem ismertek.

Az UEFA a klubok és az országok szakmai besorolását az úgynevezett UEFA-együttható, vagyis koefficiens alapján végzi, ami a csapatok szerepléséből következő pontszám, és ez határozza meg minden szezon elején a kiemeléseket, a sorsolási kalapokat.

A molvidi.hu összeállításából az is kiderült, hogy a csapat új magyar koefficiensrekordot állított fel, mivel 9 koefficienspontnál jár. Magyarország a 27. helyen zárt az idei koefficiens-ranglistán, megelőzve Szlovéniát, Lengyelországot és Romániát is.