Nyitókép: Pavel Golovkin

Óriási botrány a legnagyobb európai futballpályákon

Infostart / Dénes Tamás
2018. november 6. 17:58
Újabb dokumentumok kerültek nyilvánosságra az úgynevezett Football Leaksben, a hamburgi Der Spiegel közvetítésével. Említést kapott a mostani FIFA-elnök ügyeskedése, valamint egy 2021-től tervezett szuperliga alakítása.

A Der Spiegel szerint Gianni Infantino a FIFA elnöke, akkor még az UEFA élén állva, közreműködött abban, hogy a Manchester City és a Paris Saint-Germain elkerülje a büntetést a pénzügyi fair play megsértése miatt. A szabályok szigorú betartása, illetve a büntetési kódex megfelelő alkalmazása esetén mindkét klubot kizárhatták volna a nemzetközi porondról. Ahogyan tette azt az UEFA egy lényegesen kisebb hallal, a Málagával.

A dokumentumok szerint a katari kormány a legutóbbi hét évben több mint 1,8 milliárd dollárt pumpált a Paris Saint-Germainbe. Ez nyilvánvalóan a szabályok megsértése, Michel Platini, majd Gianni Infantino azonban szemet hunyt efölött, elfogadta, hogy támogatói szerződéseknek álcázzanak bizonyos pénzeket. Idén nyáron az UEFA vizsgálódott ugyan (formailag) a PSG ügyei iránt, de nem hozta nyilvánosságra a rendellenességeket. Pedig a dokumentumok alapján jogos lett volna a francia bajnok kizárása is a Bajnokok Ligájából.

Állítólag a korábbi francia elnöknek, Nicolas Sárközynek is szerepe volt a katariak párizsi felbukkanásában. Azt ajánlotta annak idején Tamim al-Thaninak, az akkori katari hercegnek: „Vegyék meg a PSG-t, s alapítsanak egy sportcsatornát Franciaországban, cserében pedig Platini segíteni fog abban, hogy megkapják a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.”

Hasonlóan szabályellenes támogatási formával gazdagodott meg a Manchester City, amelynek Abu-Dzabiból érkező tulajdonosai 2,7 milliárd eurót költöttek a klubra. Infantino titkos tárgyalásokat folytatott a PSG és a Manchester City vezetőivel, hogyan tudják elkerülni a büntetést. A források szerint a két klubot arcátlanul, szemérmetlenül "(unashamedly") tulajdonolja a Perzsa-öböl két országának kormánya.

A beszámolók megjegyzik, hogy a hírek rossz hatással lehetnek Infantino hírnevére, aki a korrupcióval szembeni fellépéssel kampányolva lett a FIFA elnöke. Az is említést kapott, hogy az UEFA közel sem volt ilyen elnéző a kisebb és pénzügyileg gyengébb balkáni klubokkal.

Napirenden Berlusconi álma

Ismert, hogy a nagy klubok ismét felújítottak egy valójában közel harminc éve, Silvio Berlusconi által már a kilencvenes évek legelején felkarolt tervet, egy az országos bajnokságok fölött álló európai szuperliga megalapításának a tervét. Ez 2021-ben indulna, a Bajnokok Ligája helyett. (Ha ez így lenne, a bajnokcsapatok tormája talán újra lehetne az, amiért született…)

Tizenegy klub (Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool, AC Milan) állandó tag lenne, további öt pedig vendég, ilyen lehetne kezdetben az Atlético Madrid, a Borussia Dortmund, az Olympique Marseille, az Internazionale és az AS Roma. A tervek szerint ez a szuperliga még a Bajnokok Ligájánál is sokkal kedvezőbb pénzügyi feltételeket kínálna, mindegy résztvevő minimum 440 millió fontos éves bevételre számíthatna.