eur:
393.24
usd:
367.98
bux:
66057.1
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Wikipédia / Róth Tamás

A tagok Varga Jánost javasolják a Nemzet Sportolója címre

Varga János olimpiai bajnok birkózót javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának. Hogy végül ki örökli Kulcsár Győző helyét, arról a kormány dönt majd.

A 79 éves Varga János az 1968-as mexikóvárosi olimpián nyert aranyérmet a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában, emellett kétszeres világ- és kétszeres Európa-, illetve 14-szeres magyar bajnok.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban a négyszeres olimpiai aranyérmes párbajtőrvívó, Kulcsár Győző szeptember 19-ei halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

Varga János "hatalmas megtiszteltetésnek" nevezte a jelölést.

"Végtelenül megörültem a hírnek, de nagy ára van, hiszen Győző jó cimborám volt, s helyette kerülhetek be.

Ám ez a jelölés és az élet rendje. Voltam már többször említve és javasolva Nemzet Sportolójának, most sikerült, megérte annak idején annyit fogyasztani..." - idézte őt a Magyar Birkózó Szövetség hírlevele.

A Nemzet Sportolóinak hétfői ülése után Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy a 11 tagból 9 vett részt személyesen a szavazáson, a távolmaradó Keleti Ágnes és Székely Éva telefonon, illetve e-mailen adta le voksát. Az államtitkár hozzátette, a jelöléshez egyszerű többségre van szükség, és ez már a szavazás első fordulója után kialakult.

"Fontos, hogy minél gyorsabban bekerüljön az új tag a Nemzet Sportolói közé, ezért az előterjesztést elkészítjük, és így a kormány akár már egy-két héten belül dönthet"

- jelentette ki az államtitkár.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Székely Éva.

Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Földi Imre és Kulcsár Győző.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×