Nyitókép: MTI/AP/Liis Treimann

Hat gól és döntetlen az észtek ellen

Infostart
2018. október 15. 19:37
Döntetlent játszott a magyar labdarúgó-válogatott Tallinnban, a Nemzetek Ligája csoportszakaszában. Miután a finnek nyertek a görögök ellen, a tallini 3-3 azt jelenti, hogy a magyar csapat nem juthat tovább.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a 20. percben hátrányba került az észtek első Nemzetek Ligája-találatával, de négy perccel később Nagy Dominik pontos lövésével egyenlíteni tudott. A szünet után a csapatkapitány Szalai Ádám már a vezetést szerezte meg a magyaroknak, és bár az észtek két szerencsés találattal fordítottak, Szalai fejjel újra egyenlíteni tudott.

A csoport másik mérkőzésén a finnek megőrizték százszázalékos mérlegüket, így biztossá vált, hogy a magyarok nem végezhetnek a kvartett élén, azaz nem juthatnak fel a B osztályba.

A sorozat egy hónap múlva folytatódik: a magyar válogatott november 15-én az észteket, majd három nappal később a finneket fogadja a Groupama Arénában.

Gyors észt kezdés, felváltva lőtt gólok

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a Finn-öböl partján tett átmozgató sétával hangolt az összecsapásra, amely előtt egy órával már tíz észt dobos teremtett hangulatot a stadion oldalánál.

A találkozó 12 fokos hidegben kezdődött, a 14 ezer fő befogadására alkalmas A. Le Coq Arena negyede sem telt meg. A helyszínen mintegy 250 magyar néző buzdította kedvenceit.

Tapogatózó játékkal indult a találkozó, az első, kaput eltaláló lövésre 18 percet kellett várni, de Vassiljev lövését Gulácsi magabiztosan hárította. Két perccel később az észtek megszerezték első találatukat a Nemzetek Ligájában. Ez nem fogta meg a vendégeket, viszont élénkebbé tette a játékot, négy perc múlva pedig már 1-1 állt az eredményjelzőn: Nagy Dominik első találatát szerezte a nemzeti együttesben. Az észt hálóőr ápolása miatt pár percig állt a játék, amely ezután lassabbá vált. A kényszerszünet nyomán megítélt négyperces hosszabbításban aztán felpörgette a ritmust a magyar válogatott, Szalai ugratta ki Nagy Dominikot, akinek ziccerét védte az észt cserekapus.

A fordulást követően újabb hosszas ápolás következett egy hármas összefejelés miatt, majd az 50. válogatott meccsét játszó Szalai szerezte meg a vezetést a magyaroknak - a csatár ezt megelőzően hat találkozón nem talált be a nemzeti csapatban. A magyar mezőnyfölény ezután is folytatódott, így meglepetésre egyenlítettek a hazaiak egy látszólag ártalmatlan szituációban. Az egyenlítés megzavarta a magyar együttest, ezt kihasználva a vezetést is átvették a házigazdák, ám Szalai második góljával ismét egyenlítettek a magyarok.

A nemzeti csapat sorozatban nyolcadik idegenbeli találkozóján maradt nyeretlen, 2016 októbere óta két döntetlen mellett hatszor kapott ki.

Tudósítás a meccsről

A kezdő tizenegy: Gulácsi - Lovrencsics, Orbán, Kádár, Baráth - Nagy Ádám - Kleinheisler, Kovács, Nagy Dominik - Szalai, Sallai

A magyar himnuszt elég furán játszották a helyiek, ugyanakkor jó lenne, ha nem lenne olyan profi az észt csatársor, mint az ő himnuszukat előadó kamarakórus.

Körülbelül 2500-3000 néző lehet, benne 150 magyar.

Meglepően inaktívan játszik a magyar csapat, az észteknél van többet a labda.

Vassiljev lövését Gulácsi vetődve védte.

A 20. percben megérdemelten vezetést szereztek az észtek, ez az első góljuk a csoportban. Henri Anier beadása után Sim Luts lőtt közelről gólt.

A semmiből sikerült egyenlíteni, Nagy Dominik berobbant az üres területre, s elelsve 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

A 38 percben Willi Orbán veszélyes helyzetben húzta ki a labdát.

A 42. percben az észtek sérülés miatt kapust cseréltek.

A félidő legjobb magyar támadása során Szalai Nagy Dominikot hozta helyzetbe, akinek lövését sz észt kapus lábbal védte. Ziccer volt.

Újabb sérülés, két észtet is ápolnak a magyar kapuelőtérben.

Nagy Dominik lövését védte a kapus

Vezetünk! Szalai Ádám megfordult a labdával az ötösön, s a lest reklamáló védők között gólt szerzett.

Pátkai Ádám állt be a nagyon ideges Kleinheisler helyére.

A semmiből egyenlítettek az észtek, Artur Pikk labdája Pátkain megpattant, s Gulácsi fölött a kapuba hullott.

Nagy Dominik helyére Eppel Márton állt.

Újabb óriási védekezési hiba után az első gólt is szerző Henri Anier egyedül maradt, s Gulácsi alatt a kapuba lőtte a labdát. 3-2 az észteknek.

Szerencsére Szalai Ádám szöglet után fejjel kiegyenlített, 3-3