Nyitókép: VALERIANO DI DOMENICO

„Messi és Cristiano Ronaldo lejáratják a futballt”

Infostart / Dénes Tamás
2018. szeptember 25. 09:44
Luka Modric kapta a 2017–2018-as esztendő legjobb játékosának járó díjat a FIFA The Best gáláján. Lezárult egy korszak, hiszen az elmúlt évtizedben mindig vagy Cristiano Ronaldót, vagy Lionel Messit koronázták meg. A két nagy sztár felettébb rosszul viselte, hogy másnak jutott a legfontosabb díj. Egyikük sem ment el Londonba.

Noha egyetlen, igazán fontos mérkőzést sem játszottak mégis felettébb eseménydús nap volt a futball világában a hétfői. A szervezőknek elég sokáig sikerült titokban tartani, hogy ki nyerte az este legnagyobb presztízsű díját, noha a háromfős verseny igazából kettő között zajlott: lehetett sejteni, hogy Luka Modrić vagy Cristiano Ronaldo lesz majd a győztes. Aztán amikor a madridi AS megírta, hogy a portugál nem utazik el Londonba, már lehetett sejteni a végeredményt. A hármójuknak foglalt székeken – éppen úgy, mint augusztus végén, az UEFA Monte-Carlói díjátadóján – csak ketten ültek: Mohamed Szalah és Luka Modrić.

Cristiano Ronaldo nagyon peches: nem tudott elmenni néhány hete Monacóba sem, akkor szervezési félreértések hátráltatták. Most pedig a Juventus sűrű programja szabott gátat: az olasz bajnokságban eddig százszázalékos mérleggel álló csapat szerdán a Bolognát, majd a hétvégén a Napolit fogadja.

Érdekes egyébként, hogy a Juventus honlapja este (természetesen okkal) megünnepelte Giuseppe Marottát, a klub ügyvezetőjét, aki a madridi World Football Summiton megkapta az év legjobb európai futballvezetőjének járó díjat. Ám az nem volt hír, hogy Cristiano Ronaldo bekerült az Év csapatába, illetve az – bár előtte is tudott volt a nominálás ténye, talán büszke lehet egy klub a 2-3. helyezett játékosára is – hogy újfent a világ legjobbjai között ünnepelték.

Egyébként nem történt meglepetés: Luka Modrić megkapta a díjat.

Zvonimir Boban, aki hajdanán az első horvát aranygeneráció karmestere volt, immár a FIFA egyik vezetője, meg is könnyezte az elismerést. Okkal: horvát futballista még soha nem kapott ilyen elismerést sem a világszervezet ankétjain, sem pedig a France Football korábbi Aranylabda-szavazásain. Legközelebb a Horvát Labdarúgó-szövetség mostani elnöke, Davor Šuker járt korábban hozzá, éppen húsz éve második lett Zinedine Zidane mögött.

Egyébként a horvát szövetségnek a) van humorérzéke, b) tudta előre, hogy Modrić nyert, c) mindkettő. Ugyanis a közösségi felületén arra lehetett hétfőn szavazni, hogy ki lesz a második a Real Madrid csillaga mögött, Cristiano Ronaldo vagy Mohamed Szalah. Szerintük a győztes kiléte nem lehetett kérdéses. Ha a végeredményt nézzük, igazuk volt. Modrić a maximális pontszám 29,05 százalékát kapta meg, Ronaldo 19,08-at, Szalah pedig 11,23-at.

Egyébként, mint a válogatottja csapatkapitánya, szavazott Cristiano Ronaldo és Luka Modrić is. A portugál hármasa Varane, Modrić és Griezmann volt, a horváté Varane, Cristiano Ronaldo és Griezmann.

Mintha együtt töltötték volna ki a szavazólapot…

Modrić elsősége lezárt egy korszakot, hiszen az akkor az AC Milannal Bajnokok Ligáját nyerő Kaká „megkoronázása” óta csak Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi nyerte meg az esztendő legfontosabb egyéni díját. A horvát középpályásé lett immár az UEFA és a FIFA díja is, s nagy esélyese a France Football Aranylabdájának is, amelynek győztesét majd december harmadikán jelenti be az az alapító lap. Egy nem változott: 2008 óta – akkor Ronaldo még a Manchester United tagjaként kapta meg a díjat – mindig a Barcelona vagy a Real Madrid futballistája nyeri meg a nagy presztízsű díjat. Ítélje oda bárki is, a FIFA, vagy éppen a France Football.

A FIFPro, a világfutball országos érdekvédelmi szervezeteit tömörítő szövetség a hagyományokhoz híven ezúttal is megszavaztatta tagjaival, a világ profi játékosaival az előző idény álomtizenegyét. Nagy meglepetés nincs a névsorban, bekerültek a világbajnokság különdíjasai (legjobb játékos, legjobb fiatal játékos, legjobb kapus), a gólkirály kivételével. Bekerültek a BL-győztes Real Madrid kulcsemberei, s hárman a világbajnok válogatottból, a két „csoport” tagjai között van némi átfedés: Raphaël Varane mindkét tornát megnyerte.

Szigorúan a 2017-2018-as teljesítményeket nézve talán Daniel Alves újbóli beválogatása okozhatott némi meglepetést, de hát nem dúskál a világ nagy formátumú jobbhátvédekben. A tizenegy győztes: Courtois – Daniel Alves, Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Modrić, Kanté – Messi, Hazard, Mbappé – Cristiano Ronaldo. Kilencen ott voltak átvenni a díjat, ketten, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi nem. A Marca idézett egy meg nem nevezett FIFA-tisztségviselőt:

„Messi és Cristiano Ronaldo lejáratják a futballt, s még csak nem is veszik észre.”

A fenti névsorból akár arra is következtethetünk, hogy általában az ítészek többre értékelik a BL megnyerését, sőt sorozatban harmadszor megnyerését, mint a világbajnoki címet. Íme, a cáfolat: a férfi edzők között Didier Deschamps, a világbajnok francia válogatott edzője megelőzte Zinedine Zidane-t, s a harmadik jelölte, a horvát vb-ezüstérmes kapitányt, Zlatko Dalićot.

Az Év kapusa az lett, akit a világbajnokságon is a legjobbnak választottak: Thibault Courtois. Még egy díjat osztottak a férfi futballban: a tizedik alkalommal odaítélt Puskás Ferenc-díjat. A FIFA továbbra sem változtat a gyakorlatán, így a tízes listáról – amelyre ezúttal nagyágyúk nagy tétért lőtt góljai is felkerültek – szurkolói szavazás alapján választják ki a győztest. Idén legalább az teljesült, hogy világklasszis kapja meg, de az „Én nagyon szeretem Mo Szalahot” megközelítésen kívül nehéz lenne érvet találni arra, miért nem győzött a Bajnokok Ligája döntőjében álomgólt ollózó Gareth Bale.

A női futball szereplői közül a legjobb játékosnak ismét, immár hatodszor az Egyesült Államokban, az Orlandóban futballozó Martát választották, Marozsán Dzsenifer kis különbséggel második lett, Marta a megszerezhető pontok 14,73 százalékát kapta meg, az egykori magyar válogatott futballista, Marozsán János lánya pedig 12,86-ot..

A legjobb edzőnek ellenben klubja, az Olympique Lyon mesterét, Reynald Pedrost választották, aki hajdanán jó kis ligajátékos volt a Nantes-ban, s bár mire bekerült az első csapatba, Didier Deschamps már eligazolt, de mégis csak tény: klubtársak voltak. Ilyesmire nem volt még példa a szavazások történetében.

Díjat kapott még a perui szurkolótábor, valamint sportszerűségi díjat egy holland futballista, bizonyos Lennart Thy.