Nyitókép: UEFA/Harold Cunningham

Nemzetek Ligája: egy nagy győztes máris van

Infostart / Dénes Tamás
2018. szeptember 13. 12:48
Nem rendezte át alapvetően az európai futball erőviszonyait a Nemzetek Ligája csoportszakaszának első harmada. Ugyanakkor a két vb-elődöntőst is legyőző spanyolok igazolták, továbbra is a legszűkebb elitbe tartoznak. Talán Luis Enrique együttese az első két kör legnagyobb nyertese. Hat válogatott tart már két győzelemnél a csoportjában.

Az A-osztályban

három válogatott szerepel minden csoportban, így az első két körben csak egy játszott a trióból két, kettő pedig egy meccset.

A franciák világbajnokhoz méltóan kezdtek, Münchenben döntetlent játszottak a németekkel, majd megverték az alaposan megfiatalított csapattal felálló hollandokat.

A 2. csoportban a meglepetés az izlandiak visszaesése, az északi válogatott, amely három hónapja még döntetlent játszott az argentinokkal a világbajnokságon, 0-9-es gólkülönbséggel zárta a svájciak elleni idegenbeli és a belgák elleni hazai mérkőzést. Tegyük hozzá, az izlandiak utóbbi szűk egyéves teljesítménye nem indokolja, hogy a legerősebb osztályban játszanak, két, Indonéziában megnyert meccsen kívül tavaly október óta, tizenegy mérkőzésen nyeretlenek maradtak. A legutóbbi négy mérkőzésüket kivétel nélkül elveszítették. Az immár a svéd Erik Hamrén által vezetett válogatott kerete pedig alig változott a világbajnokság után, a belgák elleni tizenegy kezdőjátékos összesen 583 válogatottságot számlált. Az izlandiak a svájciak ellen (0-6) az elmúlt 17 év legsúlyosabb vereségét szenvedték el, a belgák elleni 0-3 „csak” egy tétmérkőzéseket tekintve 13 mérkőzésből álló hazai veretlenségi sorozatot zárt le. Hazai pályán háromgólos vereséget 2004 óta nem szenvedtek…

Az A-osztály 3. csoportjában a Cristiano Ronaldo nélkül felálló portugálok nyertek eddig egyedül,

mivel a csoport másik mérkőzése, az olasz–lengyel döntetlenre végződött. Az olaszok Roberto Mancinivel két tétmeccsen, összesen pedig négy mérkőzésen nyeretlenek.

Sokkal jobb rajtot vettek a spanyolok az új szövetségi kapitánnyal, Luis Enriquével. A Wembley-ben 2-1-re verték az angolokat, aztán Elchében 6-0-ra a horvátokat. Négy nap alatt nyert egy vb-negyedik és egy vb-második ellen. A horvátoknál játszott Modric, Rakitic egyenesen ezen a mérkőzésen ünnepelte a 100. válogatottságát, de a vb-játékosok közül hiányzott Lovren, Mandzukic, Strinic és a válogatottságot lemondó Subasic. Luis Enrique két újoncot is avatott, Dani Ceballost, aki a Real Madridban csak peremember, még ötszáz percet sem játszott eddig a La Ligában a királyi klub színeiben, valamint David Gayát, a Valencia balhátvédjét.

A B-osztályban

az ukránok két győzelemmel kezdtek, megverték a cseheket és a szlovákokat is. Jól kezdtek a 2. csoportba beosztott oroszok, akik nyertek Törökországban. A törökök a hazai vereség után javítottak, 0-2-ről fordítottak 3-2-re a svédek otthonában. A 3. csoportban a bosnyákok az északíreket idegenben, az osztrákokat otthon verték meg, nagy favoritjai a csoportnak. A Franko Foda, Szabics Imre kettős által vezetett osztrákok ellen Edin Dzeko szerezte a győztes gólt kedd este. Alakul a körbeverés a 4. csoportban, a walesiek simán megverték az íreket, majd kikaptak Koppenhágában a mégis a legjobbjaikat szerepeltető, a szövetséggel kiegyező csillagokat felvonultató dánoktól.

A C-osztályban

a mi csoportunkat a finnek vezetik, az észteknek még nincs pontjuk.

A magyar válogatottnak és a két idegenbeli mérkőzésén is túljutó görögnek három-három pontja van.

A többi csoportban a skótoknak egy, az albánoknak két meccsből van három pontjuk, az izraeliek egy mérkőzést elveszítettek. A 3. csoportban a bolgároknak hat, a norvégoknak és a ciprusiaknak három pontjuk van, a szlovénok már kétszer kikaptak. Eddig kevés a tornán a döntetlen, a C-osztály 4. csoportjában már volt, sőt a románok mindkétszer „ikszeltek”. A montenegrói és a szerb válogatottnak négy-négy, a románnak két pontja van, a litvánok kilógnak a négyesből.

A D-osztályban

három csapat is már hat pontnál tart, a grúz, a luxemburgi és a macedón. Meglepően jól szerepel az azeriekkel idegenben döntetlent játszó, a feröerieket legyőző koszovói válogatott. A svájci Bernard Challandes által irányított válogatott a cserékkel együtt tizennégy légióssal állt fel mindkét meccsén, olyan klubok adnak játékosokat a koszovói csapatba, mint a belga Genk és Mouscron, a svájci FC Zürich és Luzern, a dán Bröndby, a holland Willem II és Heerenveen, valamint a német Werder Bremen.