Nyitókép: Andreas Hillergren

Vidi: egyetlen apróság is dönthet

Infostart / Dénes Tamás
2018. augusztus 14. 12:14
Várhatóan telt ház előtt fogadja ma este nyolc órától a MOL Vidi együttese a Malmö FF gárdáját a labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében. Az első mérkőzés 1-1-re végződött Svédországban. A tét óriási: ha Marko Nikolics csapata továbbjut, a következő selejtezőkörtől függetlenül biztosan szerepelhet az őszi hónapokban az európai kupaporondon.

„Az igaz, hogy a Malmőnek mindenképpen gólt kell szereznie, hogy legyen esélye továbbjutni, de nagy hiba lenne csak az eredmény őrzésére berendezkedni. Egy nagyon kemény mérkőzés vár mindkét csapatra, ahol a legkisebb részletek döntenek majd a továbbjutás sorsáról.

Egy igazi éles meccs lesz, ahol nagy a tét, de nem érzek emiatt extra nyomást a csapaton”

– mondta Marko Nikolics a hétfői sajtótájékoztatón.

Az edző összefoglalta a lényeget: Loïc Nego idegenben szerzett gólja miatt a Vidinek elég lenne kapott gól nélkül megharcolni a visszavágót, de ezért tenni lehet, számítani rá nem. A Malmö az előző két körben, koszovói ellenfelével, illetve a román CFR Cluj-zsal szemben győzött vendégként, ebből következően mindkettő ellen szerzett idegenben gólt, nagyon veszélyes ellenfél.

Attól függetlenül is, hogy a mostani svéd bajnokságban nem remekel, csak a középmezőnyben foglal helyet. Az első mérkőzés után Uwe Rösler, a csapat német edzője vehemensen bírálta a találkozó játékvezetőjét, de aligha csak a szlovén Matej Jugon múlott, hopgy a Malmö nem tudott előnyt szerezni a visszavágóra. Ezúttal spanyol bíró dirigál majd, Javier Estrada a hétvégén még a Bernabéu Kupáért játszott Real Madrid–AC Milan találkozót vezette.

Marko Nikolics minden alapjátékosára számíthat, még az eltiltását Malmőben letöltő Huszti Szabolcsra is. Az összeállítás várhatóan nagyon hasonlít majd arra a tizenegyre, amely a Ludogorec ellen kezdett a felcsúti visszavágón (Kovácsik – Fiola, Juhász, Vinícius, Stopira – Nego, Kovács, Varga, Hadžić, Huszti – M. Scsepovics), de Danko Lazovics szinte biztosan kezd az egyik középpályás, vélhetően Varga József kárára.

A svéd lapok szerint a Malmö várhatóan a Dahlin – Nielsen, Bengtsson, Safari – Larsson, Bachirou, Christiansen, Lewicki, Rieks – Rosenberg, Strandberg, azaz az első mérkőzéshez képest Traustason és Antonsson nélkül, de Lewickivel és Strandberggel kiegészülve kezd majd.

Az első meccsen Lewicki váltotta Traustasont, a svéd-mozambiki Carlos Strandberg ellenben Malmőben nem tudott játszani sérülése miatt. Utóbbi egyébként alapember, erősödnek vele a svédek, a mostani Allsvenskanban, az ottani bajnokságban a malmőiek közül egyedül éktársa, az Ajaxot, a West Bromwich Albiont és a Werder Brement is megjárt veterán, a 33-szoros válogatott Markus Rosenberg szerzett több gólt.

A ma este továbbjutó csapat a BL playoff-körében a skót Celtickel vagy a görög AEK Athénnel mérkőzik majd, az első találkozó 1-1-re végződött Skóciában. Aki azt a párharcot is megnyeri, a BL főtáblájára jut. A vesztes átkerül az Európa Liga főtáblájára.

Ha a MOL Vidi ma nem jutna tovább a Malmö ellen, átkerül az Európa Liga mezőnyébe, ahol várhatóan a Midtjylland együttesével játszik majd a főtáblára jutásért. A dánok a mostani szakaszban az első mérkőzésen 2-0-ra verték idegenben a walesi TNS-t.