eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma
Glasgow, 2018. augusztus 8.Az ezüstérmes olasz  Ilaria Gusiano, az aranyérmes Hosszú Katinka és a bronzérmes svájci Maria Ugolkova (b-j) a glasgow-i úszó Európa-bajnokság női 200 méteres vegyesúszásának eredményhirdetésén 2018. augusztus 8-án. (MTI/AP/Darko Bandic)
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

Európa-bajnoki aranyat úszott Hosszú Katinka

A világklasszis magyar versenyző a 200 méteres vegyes úszás döntőjében elsőként ért a célba a glasgow-i Európa-bajnokságon.

A szám világ- és olimpiai bajnoka, világcsúcstartója 2:10.17 perces idővel, szoros versenyben győzött, ezzel sorozatban ötödször lett a kontinens legjobbja ebben a számban. Hosszú Katinka a döntő miatt "beáldozta" a 200 méter hátat, így pihenten vághatott neki a négy hossznak. A pillangó után második volt egyetlen századdal lemaradva brit riválisa mögött, háton az élre állt és hét tizedes előnyt szedett össze. Ez az előny mellen eltűnt, azaz

dönthetett a gyors, ami óriási küzdelmet hozott, és végül nyolc századdal Hosszú Katinka diadalmaskodott.

"Ez a szívemből jött"

Ezt mondta az aranyérem utáni utáni első nyilatkozatában a vilkágklasszis úszónő. "Nagyon szerettem volna megnyerni ezt a versenyt, és hihetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült. Igazi kihívás volt, a győzelem megmutatta, hogy a körülmények ellenére képes vagyok keményen versenyezni.

Most minden eddiginél motiváltabb vagyok, kőkeményen fogok edzeni és az úszásra összpontosítani a következő években."

Ő az első női úszó, aki Európa-bajnokságon négyszer védte meg címét. A férfiaknál Cseh Lászlónak sikerült hasonló, 2004 és 2012 között 400, 2006 és 2014 között pedig 200 méter vegyesen nyert ötször egymás után. Hosszú Katinka nem sokkal az eredményhirdetés után már meg is osztotta örömét a közösségi oldalán.

A 200 méter vegyes másik magyar döntőse, Jakabos Zsuzsanna 2:13.37-tel a nyolcadik lett. Ő 14 év után állhatott újra rajtkőre ennek a számnak az Európa-bajnoki döntőjében, akkor Madridban hatodik lett.

Hosszú Katinka a magyar küldöttség hatodik medencés érmét szerezte. Korábban győzött 200 méter pillangón Milák Kristóf és Kapás Boglárka, második lett 200 m pillangón Kenderesi Tamás és 800 méter gyorson Késely Ajna, illetve utóbbi harmadikként csapott a célba 1500 gyorson.

A szerdai versenynap első aranyérmét egyébként Rasovszky Kristóf nyerte a nyíltvízi úszók 5 kilométeres számában a skóciai Európa-bajnokságon. A másik magyar induló, Székelyi Dávid tizedik lett. Erről a magyar sikerről itt írtunk bővebben.

Nagyot úszott a magyar vegyesváltó

A Németh Nándor, Kozma Dominik, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn négyes a hatodik helyen végzett 4x100 méteres vegyes gyorsváltóban a glasgow-i Európa-bajnokságon.

Sós Csaba szövetségi kapitány három helyen is változtatott a délelőtti összeállításon, egyedül Verrasztó maradt a stafétában, Bohus Richárd, Lobanovszkij Maxim és Szilágyi Liliána kikerült a hetedik idővel döntőbe jutott együttesből. A magyar csapat 3:29.30-as idővel zárt hatodikként.

Cseh és Milák 100 méter pillangón, Burián 200 méter háton döntős

Burián Katalin 200 méter háton egyéni csúccsal a második, míg 100 méter pillangón Cseh László a legjobb, Milák Kristóf pedig a negyedik idővel jutott döntőbe szerdán a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon.

Az elődöntős magyarok közül elsőként Burián volt érdekelt. Plagányi Zsolt tanítványa délelőtt spórolt az erejével, de így is a második időt úszta. Már akkor jelezte, hogy délután is "vigyáznia kell", mert nincsenek olyan erőtartalékai, mint a riválisoknak.

Az előfutamhoz hasonlóan Burián ezúttal is könnyedén haladt előre, a végén olasz ellenfelével még egy kicsit "meghúzták" egymást, ennek köszönhetően 2:07.65-s egyéni csúccsal (2:08.38 volt a korábbi) érte el - másodikként - a falat.

"Esküszöm, megint tartalékoltam, alig hittem a szememnek, amikor célba érkeztem. Most sem úsztam olyan gyorsan az első százat, csak utaztam az olaszon,

a fordulókat meg sem csináltam igazán erősen. Az utolsó ötvenet felpörgettem, de szerencsére nem úsztam ki magam" - mondta Burián, aki megjegyezte, úgy érzi, szárnyal a medencében.

Férfi 100 méter pillangón a szám címvédője, Cseh László, illetve a 200-on győztes Milák Kristóf állt rajtkőre. Elsőként a 14-szeres Európa-bajnok veterán klasszis ugrott medencébe, szoros versenyben, az utolsó métereken jól hajrázva szerezte meg a futamgyőzelmet 51.65 másodperccel.

"Ez jobb volt, mint eddig bármi, de az első ötven még mindig nem állt össze. Sajnos látszik, hogy nem tudok eléggé ellazulni fejben.

Annál többet edzeni, amennyit a magyar bajnokság óta edzettem, nem lehet szerintem. Egyértelmű, hogy pont annyi feszültség van bennem, ami megtöri az úszásomat. Ezt kell kijavítani a következő években" - mondta Cseh.

Őt Milák követte. A 18 éves versenyző tavaly Budapesten ezüstérmet szerzett a világbajnokságon ebben a számban, most 51.76-tal negyedikként került a döntőbe.

"Sokkal jobb volt, mint délelőtt, a bemelegítésnél nagyon figyeltem a technikai elemekre. A döntőig még van két edzésem" - mondta Milák, aki a hazai közönség előtt szerzett ezüstérmét elsősorban annak tudja be, hogy akkor csak arra a számra készült. Sztankovics Anna 50 méter mellen a délelőtti előfutamban egyetlen tizedre volt saját országos csúcsától, ezt az idejét azonban megközelíteni sem tudta délután, és 31.34 másodperccel a 11. helyen végzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×