eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65503.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Melbourne, 2018. március 25.Niki Lauda korábbi háromszoros világbajnok osztrák Forma-1-es versenyző az autós gyorsasági világbajnokság 69. idényének szezonnyitó Ausztrál Nagydíján a melbourne-i Albert Park-i versenypályáján 2018. március 25-én. (MTI/EPA/AAP/Dave Acree)
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Dave Acree

Intenzív osztályon a Forma-1 sztárja: friss információk az állapotáról

Niki Lauda állapotáról adott tájékoztatást a Bécsi Általános Kórház, a háromszoros világbajnokot kezelő orvosok egy több téves feltételezést is megcáfoltak, valamint részleteket árultak el a 69 éves osztrák gyógyulásáról.

Niki Laudán augusztus 2-án hajtottak végre tüdőtranszplantációt Bécsben, miután az eddigi hírek szerint ibizai nyaralásán influenzás lett, a betegség pedig olyannyira megtámadta a szervezetét, hogy új tüdőre volt szüksége. Többek között ezt is megcáfolták az őt kezelő orvosok azon a sajtótájékoztatón, amelyet a háromszoros világbajnok állapotáról tartottak – írta a GPHíreket idézve a Vezess.hu.

Az orvosok „nagyon, nagyon pozitív gyógyulási folyamatról” adtak tájékoztatást, ennél pedig nincs is fontosabb a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli igazgatójának felépülését tekintve. “Közvetlenül a célvonalnál vagyunk, valójában minden tökéletes, reméljük, hogy így is marad. Ennek ellenére Lauda úrnak még jó ideig az intenzív osztályon kell feküdnie” – nyilatkozta Christian Hengstenberg, a Bécsi Általános Kórház kardiológiai osztályának vezetője.

Laudát az augusztus 2-án elvégzett operáció után 24 órával felébresztették a mesterséges altatásból, azóta önállóan lélegzik.

“Az ember egy ilyen nagy műtét után úgy érzi, hogy elütötte egy tank. Az, hogy még ilyen korai szakaszban sem volt szükség mesterséges lélegeztetésre, nagyon fontos a gyógyulási folyamatot illetően.

Lauda eszméleténél van, de még mindig ágyhoz kötött, noha szállítható állapotban van. Korábban két vesetranszplantáción is átesett, de minden belső szerve megfelelően működik.”

Az orvosok néhány korábbi információt is tisztáztak azzal kapcsolatban, hogy mi vezetett a tüdőtranszplantációhoz. Mint kiderült, Lauda nem megfázott, hanem a tüdejének hörgőcskéi gyulladtak be, ami a tüdőszövet roncsolódásához, illetve hegesedéséhez vezetett.

Mivel a gyógyszeres kezelés nem vezetett eredményre, az átültetés maradt az egyetlen lehetőség.

Laudának a transzplantáció előtt napjai, legfeljebb egy hete volt hátra. Hogy az átültetésben mekkora szerepet játszott 1976-os balesete, amely során mérgező gázokat lélegzett be, és károsodott a tüdeje, még mindig kérdéses. “Nincs rá bizonyíték, hogy szerepet játszott volna, de arra sincs, hogy nem. Ezt a kérdést nem tudjuk megválaszolni” – mondta Marco Idzko, a pulmonológiai osztály vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×