Nyitókép: Bodnár Boglárka (MTI)

Különleges jubileum a Kékszalagon

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2018. július 25. 14:48
Csütörtökön rajtol el az 50. Kékszalag vitorlázó-verseny a Balatonon. A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára az InfoRádiónak elmondta: mintegy 650 nevezésre számítanak.

„A vitorlás szövetség és a magyar vitorlázás legnagyobb eseményéről van szó” – jelentette ki Holczhauser András. A Kékszalag a sportág legtöbb versenyzőt és hajót felvonultató rendezvénye, melyről a sajtó is hangsúlyosan beszámol. „Ezáltal tudjuk magát a vitorlázást is promotálni, és talán egy kicsit közelebb hozni az érdeklődőkhöz” – tette hozzá.

A szövetség elnöke elárulta: a szervezőbizottság tavaly ősszel kezdte meg az előkészületi munkát.

A versenyre egy különleges hajóval is neveztek: a magyar fejlesztésű trimarán Czap Zoltán vezetésével vág neki a 155 kilométeres távnak. A repülő, karbon hajó három testének köszönhetően igen stabil, két árbócának hála pedig a szél sebességénél háromszor gyorsabban halad.

Olimpiai bajnok vitorlázók is csatlakoznak a futamhoz: Roman Hagara és Hans Peter Steinacher két hajóval, esélyesként vág neki a versenynek. A 13-szoros Kékszalag-bajnok Litkey Farkas pedig egy DC35-ös vitorlással indul.

„Egy nagyon izgalmas és méltó jubilleumi versenynek nézünk elébe”

– fogalmazott Holczhauser András.

A jeles alkalomra a Magyar Pénzverővel együttműködésben kiadnak egy kétezres példányszámban megjelenő emlékérmét, és a verseny történetét feldolgozó könyv is készül – tájékoztatott a szövetség elnöke.

Az érdeklődés óriási, bár regisztrálni szerdán lehet, már több mint 300 nevezés érkezett a szokásos 120-150 helyett. Holczhauser András arra számít, hogy közel 650 hajó és 3200 versenyző vág neki a távnak. A szombatot tartott Fehérszalagon is a megszokottnál 20-25 százalékkal több versenyző indult.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Különleges jubileum a csütörtökön rajtoló Kékszalagnál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást