Nyitókép: Jurij Kocsetkov (MTI/EPA)

Mentális erejüknek köszönhetik a franciák a győzelmet

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. július 16. 06:31
Franciaország 4-2-re nyerte Horvátország ellen az oroszországi labdarúgó világbajnokság a moszkvai döntőjét. A vezetőedző sajtótájékoztatóján a válogatott tagjai váratlanul berontottak. Kik lettek a világverseny legjobb játékosai?

Az első félidőben egy öngól után a horvátok még tudtak egyenlíteni, de 11-esből ismét a franciák szereztek vezetést, majd a szünet után újabb két góllal növelték előnyüket, 4-1 után pedig egy kapushiba kellett a horvátok szépítéséhez. Franciaország így története második vb-címét szerezte: húsz éve, otthon a brazilok ellen nyerték meg a döntőt.

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer után a harmadik, aki játékosként és szakvezetőként is világbajnok lett. A szövetségi kapitány sajtótájékoztatója rendhagyóan kezdődött, ugyanis világbajnok együttes tagjai váratlanul berontottak a terembe, pezsgővel és üdítővel locsolták a szakvezetőt, akit közben hangosan éltettek.

Ezt követően Didier Deschamps úgy látta, hogy csapata elsősorban mentális erejének köszönheti a végső diadalt. Ahogy fogalmazott, együttese a vasárnapi fináléban sem csinált mindent jól, de fejben rendben volt a döntő pillanatokban, s ez döntötte el az összecsapást.

Antoine Griezmann, a finálé legjobbjának választott játékos büszke volt csapata minden tagjára, és úgy fogalmazott: „még nem fogtam fel, történelmet írtunk!” „Ezért szeretjük Franciaországot. Mind különbözőek vagyunk, de mind franciák egy egységes csapatban. És ezt gyönyörű látni” – válaszolta arra a kérdésre, hogy miként lehetett egységessé gyúrni egy olyan csapatot, amelyben nagyon sokan különböző, többnyire afrikai országokban születtek, s így más-más kultúrát hoztak otthonról.

A világbajnokság legjobb játékosának járó Aranylabdát a horvát Luka Modric kapta. A góllövők versenyében hat találattal az angol Harry Kane végzett az élen. A torna legjobb kapusa a belga Thibaut Courtois lett, míg a legjobb fiatal játékosnak a francia Kylian Mbappét választották.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mentális erejüknek köszönhetik a franciák a győzelmet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást