Nyitókép: Illyés Tibor (MTI)

Tálas Péter: nem a vb-döntőn dőlnek el a nagypolitikai kérdések

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2018. július 13. 14:35
Akár diplomáciai hozadéka is lehet, de a nagy kérdések nem azokon a sporteseményeken dőlnek el, amelyre több politikai csúcsvezető is ellátogat – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. A vasárnapi futball vb döntőn ugyanis több állam és kormányfő, köztük Orbán Viktor is jelen lesz.

Az ilyen helyeken megejtett találkozók leginkább a politikusok közötti „kémiát”, szimpátiát segíthetik elő – mondta Tálas Péter. „Amikor nem hivatalosan, hanem – mondjuk azt, hogy – drukkerként ismerjük meg a másikat, az magánemberként is borzasztó jó dolog” – magyarázta a szakértő. Más szituációban látjuk egymást, és ez lehet szompatikus, vagy lejet éppen antipatikus.

Nagypolitikai kérdéseket azonban nagyon ritkán szoktak megbeszélni egy ilyen eseményen. Ez egy másik fórum.

– emelte ki az NKE Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. Ilyen eseményekre általában nem kísérik el a diplomatákat a szakértők, pedig valódi diplomáciai találkozókon ez elengedhetetlen – tette hozzá.

Tálas Péter a francia-horvát döntővel kapcsolatban elmondta, hogy a térségben – Orbán Viktorhoz hasonlóan – a Zlatko Dalić vezette válogatottnak drukkol majd. A szövetségi kapitánynak nagyon fontos, hogy a térség szurkoljon nekik.

A szakértő szerint a környékbeli országok sok tekintetben hasonlóak. „Ki vagyunk éhezve a nagy teljesítményekre, ki vagyunk éhezve a sikerre” – fogalmazott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tálas Péter: a vb diplomáciai szerepéről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást