Nyitókép: GEORGI LICOVSZKI

„Mourinho csapatai otthon nem igazán szoktak kikapni"

Infostart / Dénes Tamás
2018. március 13. 09:24
José Mourinhót azért nem szereti az újságírók egy része, mert arrogánsnak, nagyképűnek és öntörvényűnek tartja. A másik tábor meg kifejezetten hálás neki azért, mert szinte minden nap mond valami olyan egyedit, amiből sztori lehet. Az utóbbi napokban azzal örvendeztette meg a rá figyelőket, hogy Frank de Boert a Premier League történetének legrosszabb menedzserének nevezte, s kifejtette, hogy a Liverpool elleni rangadó sokkal kevésbé volt fontos, mint az előttük álló két e heti találkozó, a Sevilla elleni BL-meccs és a Brightonnal szembeni FA-kupa-találkozó.

Nyilván van logika abban, amit mond második állításában – a személyeskedés minősítése nem a mi tisztünk –, ugyanakkor tudni kell, hogy a Manchester United hívei számára a Liverpool legyőzése az utóbbi évtizedekben duplán édes gyümölcs.

Ráadásul a Unitedre a hátralévő bajnoki fordulókban mindössze két rangadó vár a Premier League-ben (április 7-én a Manchester City elleni idegenbeli, majd jó három héttel később az Arsenal elleni hazai), így a csapat tényleg óriásit lépett nemhogy a BL-szereplés újból kiharcolása, s a legjobb négy közé való visszakerülés felé, hanem a második helyre is egyre biztosabb esélye van.

Mourinho azonban elintézte ezt annyival, hogy még nyolc meccsük van, azokon 24 pontot lehet szerezni, nekik, de a riválisoknak is, az nagyon sok. Ugyanakkor a Sevilla elleni BL-mérkőzésen és a Brighton elleni FA-kupa-találkozón a továbbjutás a tét, s a kiesés fenyeget, azok „élet-halál meccsek”.


A ma esti Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágó előtti utolsó edzésen hat kulcsjátékos, Rojo, Ibrahimovic, Jones, Blind, Herrera és Pogba hiányzott. Az első öt játékáról nem lehet szó. Pogba hiányzását valószínűsítették a brit újságírók, de Mourinho ezt a kaput is nyitva hagyta, mondván, a francia középpályás edzett később külön a többiektől, így a játéka elképzelhető. Tény, hogy amikor a United hétfő este beköltözött a Manchester belvárosában lévő Lowry Hotelbe a találkozó előtti éjszakára, Pogba is a társakkal tartott.

A Manchester United a Sevilla elleni, idegenbeli 0-0 óta minde a három mérkőzését megnyerte, legyűrte az Old Traffordon a Chelsea-t és a Liverpoolt is. Romelu Lukaku mind a két meccsen jó formában játszott, a négy gólból háromban főszerepet játszott. Marcus Rashford nyerte meg a „vörösök” elleni rangadót, Jesse Lingaard pedig Mourinho korábbi klubjának rúgott döntő gólt, egyébként a belga után az idény második legeredményesebb játékosa. Van választási lehetősége a portugál edzőnek a támadószekcióban.

Vincenzo Montella, a Sevilla edzője „nagyon támadó” felfogású Manchester Unitedre számít, aztán még hozzátette: „Mourinho csapatai otthon nem igazán szoktak kikapni, szóval az 1-1 tökéletes lenne nekünk”.

A másik, s ugyancsak 20.45-kor kezdődő mérkőzésen az AS Roma fogadja az első találkozót 2-1-re megnyerő Sahtart. Edin Dzeko, Radja Nainggolan és Daniele de Rossi is tagja a a „farkasok” keretének. Így a Roma szinte a legerősebb csapatával játszhat, csupán az ősszel a Sportingban már nemzetközi kupameccsen szerepelt Jonathan Silva és a régóta sérült Rick Karsdorp nem bevethető. Juan Jesus, a csapat védője szerint a Roma a szezon mérkőzését játssza, mert már kiesett az Olasz Kupából, a bajnoki cím elérhetetlen távolságba került, ugyanakkor a BL-ben régen nem jutott a legjobb nyolc közé. Marlos, a Sahtar brazilja szerint csapata jobb teljesítményre képes, mint amit az első meccsen mutatott, mert akkor csupán egy bajnoki állt még mögöttük, immár azonban játékba lendültek.