eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A sportolók sokszor nem is tudják, hogy milyen bajban vannak

Meg kell keresni a pszichológiai okait a bulimiának, a megfelelő orvosi kontroll mellett legtöbbször a szülőknek és az edzőknek is változtatniuk kell a viselkedésükön, hogy a fiatal sportoló meggyógyuljon - mondta az InfoRádióban Lénárt Ágota sportpszichológus.

A bulimia azért vált újra beszédtémává, mert nemrég Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai, illetve a felnőttek közötti Európa-bajnoki ezüstérmes úszónő a honlapján számolt be arról, hogy évek óta bulimiával küzd. Az úszónő részletesen elmeséli, hogyan alakult ki nála a betegség: „Nem volt megállás, nem volt pihenő. (...)

Minden erőmmel azon voltam, hogy teljesítsem a szüleim, az edzőim és a tanáraim igényeit.”

Lénárt Ágota sportpszichológus, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője az  InfoRádióban azt mondta, sok esetben a bulimiában szenvedők nem is tudják, hogy milyen bajban vannak és hogy szakmai segítséget kellene kérniük. A serdülőknél ráadásul az az igény, hogy szeretnének jól teljesíteni és megfelelni az elvárásoknak, könnyen háttérbe szoríthatja a segítségkérést, mert azt gondolják, hogy ezzel gyengének mutatkoznak.

A sportolók sokszor nem is tudják, hogy milyen bajban vannak

A sportolók védelme

A sportolók esetében elmondta, a különböző biológiai adottságokat fontos lenne feltérképezni, mert ha valakit olyan terhelés ér, ami az életkorának vagy a sportágának nem megfelelő, akkor annak a súlya alatt hamar kimerülhet. A sportpszichológus szerint be kell állítani a versenyzők terhelés-pihenés arányát. 

A bulimiából általában nem szoktak tudni egyedül kilábalni a háttérben meghúzódó pszichológiai okok miatt, ezért úgynevezett megküzdési stratégiákat kell megtanulniuk, hogy úrrá lehessenek rajta. Fontos, hogy a környezet megértse, hogy ilyenkor segítségre van szükség, és ennek megfelelően idejekorán szakemberhez jusson el a sportoló. És fontos, hogy a szülők és az edzők is változtassanak a viselkedésükön, és orvossal együtt döntsék el, hogy mennyire terhelhető az érintett sportoló - sorolta a szakember.

A szakember szerint a klinikai zavarok akkor alakulhatnak ki, ha valaki

abban a tudatban él, hogy nem ura sem a saját testének, sem pedig a saját az életének, hogy csak mások kívánalmainak próbál megfelelni,

és ilyenkor egyfajta veszteséget is elkönyvel azzal kapcsolatban, hogy nem a saját életét éli. Ez pedig önmagában elegendő „pszichológiai gyújtópont” lehet ahhoz, hogy valamilyen formában önkárosító, önsorsrontó dolgokhoz nyúljon, ami sok esetben biológiai, élettani károsodással is jár.

Lénárt Ágota azt mondta, az elvárások mértékét megfelelő módon kell meghatározni, úgy, mint amikor „a konfekcióruhát az egyénre szabják”. A kialakított kereteken túl azonban nem szabad többet elvárni, mert az már károsodással jár együtt. Gond akkor szokott lenni, amikor valamelyik szempontot nem tekintik fontosnak, és azon a területen túlterhelik a sportolót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×